Блокада кордону
21.11.2023 14:12

Руслан Бортник. Скільки триватиме блокада українського кордону?

Страйк польських перевізників на кордоні з Україною може поширитися за рахунок групи фермерів, яка планує приєднатися до протесту на четвертому переході. Це може поставити під загрозу гуманітарну допомогу Україні. Скільки може тривати блокада та як можна вирішити конфлікт, From-UA запитав думку політолога Руслана Бортника.

- Блокада може тривати, допоки не сформується новий уряд, який розпочне від своїх перевізників переговори з Європейською комісією стосовно дозволу українським транспортним компаніям працювати на європейському ринку. Блокада ще може затягнутися на кілька місяців, поки польський уряд, український уряд, а польський уряд ще не створений після виборів, європейська комісія не сядуть за стіл перемовин і не вироблять модель, яка дозволить одночасно зберегти можливість українським перевізникам працювати на європейському ринку, а головне доставляти товари в Україну.

Щомісяця в Україну приїжджає 40-50 тисяч автомобілів. Це було до блокади. І страйкарі хочуть захистити інтереси польських перевізників, які раніше домінували на ринку Європи, а зараз втрачають свої позиції через більш дешеві пропозиції українських компаній. Мова йде взагалі про ринок, десятки, можливо, сотні мільйонів доларів, якщо брати в річному еквіваленті. Для нас це дуже серйозний ризик, адже блокуються не тільки товари споживання, але й стратегічні - паливо, важливі матеріали, які йдуть на відбудову, які живлять нашу економіку. Багато економічних процесів в Україні від цього заторможуються, зростають ціни від складності саме з цією доставкою, вже не кажучи про митні та податкові втрати. Більш того, якщо ця блокада буде поширюватися на інші країни, може виникнути загроза навіть і для постачання військових товарів чи допоміжних для ведення війни.

Як можна вирішити даний конфлікт? Потрібні перемовини і якийсь компенсаційний пакет з боку Європейської комісії для польського уряду для перевізників, з прийняттям якого вони погодяться, щоб все ж таки залишити Україну на європейському ринку. Інакше, якщо знову буде введено систему дозволів для українських компаній, як це було до війни, це несе шкоду нашому бізнесу, робочим місцям і податкам. Безумовно, ця блокада, з одного боку, грає на руку Росії, а з іншого боку, ця блокада є таким поганим дзвіночком, який демонстрирує нам, наскільки складним буде питання економічної інтеграції України в ЄС, адже Україна в багатьох галузях є надзвичайно конкурентна. Європейські лобісти в окремих країнах чи взагалі в ЄС будуть по багатьох питаннях економічної інтеграції в ЄС викручувати нам руки і вести з нами складний торг, діалог, а іноді навіть вдаватися до такого шантажу, який ми сьогодні спостерігаємо на українсько-польському кордоні.