Естонія
01.01.2024 20:19

В Естонії з Нового року одностатеві пари матимуть можливість одружуватися. Ця країна стала першою колишньою радянською державою, яка легалізувала одностатеві шлюби, – повідомляє The Guardian.

Реєстрація цивільного шлюбу для одностатевих пар розпочалася після того, як парламент Естонії, відомий як Рійгікогу, у червні проголосував за законопроект про рівність шлюбів. Загалом 55 депутатів підтримали внесення змін до закону про сім'ю, тоді як 34 депутати виступили проти цього рішення у 101-місному парламенті.

Прем’єр-міністрка Каї Каллас, яка очолила уряд Естонії після перемоги на виборах у лютому, стала важливим каталізатором у здійсненні цієї реформи. Її уряд є одним з найпрогресивніших коаліційних урядів в країні.

«Це важливий момент, який показує, що Естонія є частиною північної Європи», – зазначив керівник проекту фестивалю Baltic Pride Кейо Соомельт, відзначаючи цей крок до досягнення рівності шлюбів в країні.

Раніше повідомлялося, що міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив, що країна готова допомогти Україні в мобілізації її громадян, якщо буде підписано відповідний договір.