Ирландия
12.01.2024 17:50

Прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар заявив, що його країна не повертатиме українських біженців додому, доки не закінчиться війна, передає Irish Independent.

Зазначається, що термін дії директиви ЄС про тимчасовий захист для втікачів від війни в Україні закінчується 4 березня 2025 року. Попри те, що директива не може бути продовжена знову, ЄС може прийняти рішення про нові положення для українських біженців.

Прем'єр-міністр Ірландії заявив, що жодного біженця не повернуть в Україну, поки триває війна.

«Я не можу собі уявити відправлення когось назад в Україну, поки війна не закінчиться, поки це не стане безпечно. Очевидно, що є деякі частини країни, де війна вирує щодня, є інші частини країни, які періодично піддаються ракетним обстрілам», – сказав він.

«Я не думаю, що це правда, що є частина України, яка є достатньо безпечною, щоб відправляти людей назад», - додав він, зазначивши, що зі 100 тис. біженців, яких прийняла Ірландія, 20 тис. людей повернулися додому, але це було їхнім рішенням.

Раніше повідомлялося, що чоловіків призовного віку з України, які понад три місяці живуть у Великій Британії, закликали стати на військовий облік. У консульстві України у Лондоні зазначили, що не будуть обмежувати надання послуг українцям призовного віку.