Допомога Україні
01.02.2024 16:58

Лідери Європейського Союзу в четвер одноголосно погодили пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро, подолавши попередній спротив Угорщини, повідомляє "Голос Америки".

"Це забезпечує стабільне, довгострокове, передбачуване фінансування для України", — сказав Президент Європейської Ради Шарль Мішель.

Слід зазначити, що на останньому саміті Ради в грудні Угорщина наклала вето на чотирирічний пакет допомоги Україні на 54 мільярди доларів, стверджуючи, що гроші не повинні надходити з бюджету блоку, оскільки Україна не є державою-членом. Усі інші 26 держав-членів проголосували за пакет допомоги.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заважав єдності ЄС щодо Росії та має добрі стосунки з президентом Росії Володимиром Путіним.

"Угорщина спочатку відмовлялась приєднатися до санкцій [проти Росії]. Угорщина відмовлялась відправляти Україні зброю. Угорщина відмовлялась надати Україні статус кандидата на членство в ЄС, доки не отримає те, що хоче", – зазначила Ліана Фікс, співробітниця Ради з міжнародних відносин у Вашингтоні з питань Європи.

Таким чином ЄС виділив у грудні Угорщині 11 мільярдів доларів із фондів ЄС, які були заморожені через занепокоєння щодо відкату демократії в країні. Фікс каже, що ЄС все ще затримує 24 мільярди доларів, і Орбан, ймовірно, вимагатиме, щоб частина з них була асигнована.

Брюссель погрожував "саботувати" економіку Угорщини, якщо вона не скасує вето на допомогу Україні, йдеться в повідомленні в понеділок у лондонській газеті Financial Times. Будапешт звинуватив ЄС у "шантажі".

Раніше повідомллося, що союзники передали українським військовим далекобійну зброю, яку саме зараз не розголошується.