Володимир Путін
28.03.2024 09:19

Російська влада посилить риторику про ймовірні західні та українські загрози, щоб отримати більшу внутрішню підтримку війни в Україні, особливо після нападу на "Крокус Сіті Холл" під Москвою.

Російські офіційні особи пов'язують США і Захід з ширшим набором "терористичних" атак проти РФ після теракту, що, ймовірно, посилить риторику про вірогідні західні та українські загрози, зазначає американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Слідчий комітет і Генеральна прокуратура РФ заявили 27 березня, що розглянуть звернення Держдуми щодо розслідування американського і західного фінансування та організації терористичних атак проти Росії. Офіційні особи регулярно називають українські удари по законних військових цілях в окупованій Україні та Росії тероризмом і постійно стверджують, що західні особи допомагають організовувати ці удари", - йдеться у свіжому звіті.

Слідком, Генпрокуратура і депутати Держуми РФ, які виступили із цим зверненням, прямо не посилалися на напад у "Крокус Сіті Холі". Проте кремлівські чиновники раніше пов'язували Україну і Захід з атакою. Кремль може утриматися від офіційного звинувачення, оскільки всі наявні докази продовжують вказувати на те, що Ісламська держава з більшою ймовірністю несе відповідальність за напад.

"Кремль прагне скористатися ширшими соціальними страхами і гнівом росіян після нападу на "Крокус Сіті Холл", зображуючи Україну, США і Захід як безпосередні терористичні загрози. Сприйняття причетності України і Заходу до нападу в "Крокус Сіті Холі" збільшить внутрішню підтримку війни в Україні, тож російські чиновники будуть посилатися на більш широке розуміння того, що вони вважають тероризмом, щоб і надалі зображати українців терористами, а Захід - спонсором тероризму", - сказано в повідомленні.

Москва на чолі з диктатором Володимиром Путіним все ще може офіційно звинуватити Україну в організації нападу, якщо вважатиме, що інші інформаційні зусилля недостатні для того, щоб викликати потрібну реакцію в країні.

Нагадаємо, новою стратегічно важливо ціллю росіян на фронті стало — захопити місто Часів Яр, що входить до Бахмутського району Донеччини. Окупація цієї території дозволить ворогу взяти під вогневий контроль такі міста як Костянтинівка, Дружківка і Краматорськ.