Київська ГЕС
30.03.2024 12:02

У соцмережах активно обговорюють тему можливого прориву дамби Київської ГЕС у разі влучання у неї російською ракетою типу "Циркон" чи "Кинджал" та загрозу затоплення Києва водою з водосховища. У Київській МВА відповіли, чи затопить Оболонь і Троєщину у разі прориву ГЕС, передає ТСН.

Так, начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко заявив, що у разі прориву дамби Київської ГЕС внаслідок ймовірного російського ракетного удару підтоплення матиме зовсім не апокаліптичний характер. За його словами, дослідження та висновки щодо цього питання надали і науковці НАН України.

"Відбудеться лише несуттєве підтоплення заплавних територій, наприклад, потенційно постраждають Русанівські та Воскресенські сади, Гідропарк, урочище Горбачиха та ще певні території", – каже голова Київської МВА.

Крім "Укргідроенерго" і НАН України, це питання було опрацьовано і у Держагентстві водних ресурсів. Висновки ті ж самі, ідентичні.

Очільник МВА закликав киян не вірити жодним ворожим фейкам, що ніби Оболонський район Києва за 3 хвилини накриє 4-метрова хвиля, а ще за дві хвилини вода дістанеться Троєщини, а потім буде в центрі Києва.

"Це неправда. Це вороже ІПСО. Намагання нас залякати і посіяти паніку", – запевнив він.

Попко наголосив, що такі об'єкти критичної інфраструктури як гребля ГЕС перебувають під пильною цілодобовою охороною поліції та військових. Вживаються усі необхідні заходи безпеки щодо прикриття від повітряних ударів і щодо неможливості дій диверсійно-розвідувальних сил противника.

Раніше повідомлялося, що росіяни влучили вісім ракет у ДніпроГЕС.