Паспорт
24.04.2024 14:06

Вчора, 23 квітня, в Центрі обслуговування громадян "Паспортний сервіс" повідомили, що через технічні причини призупинена видача готових документів у закордонних підрозділах ДП "Документ". Паралельно цьому в ЗМІ з'явилася інформація про те, що для українських чоловіків призупинили надання консульських послуг за кордоном, за винятком оформлення документів на повернення в Україну.

Пізніше на це відреагував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він заявив, що доручив вжити заходів для "відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном".

Загалом таке рішення в МЗС називають тимчасовим кроком, пов'язаним з ухваленням Верховною Радою нового закону про мобілізацію, але запевняють, що подання заяви до 23 квітня гарантує отримання нового документу.

Новий закон про мобілізацію набуде чинності 18 травня 2024 року. Згідно з ним, чоловіки віком від 18 до 60 років як в Україні, такі і за кордоном упродовж 60 днів зобов’язані оновити свої дані в ТЦК та СП. І от що стосується тих, хто перебуває за межами країни, вони можуть зробити це дистанційно в три способи, а якщо ж цього не виконають, то документом передбачені обмеження для таких осіб.

Рішення МЗС щодо призупинення надання консульських послуг для чоловіків за кордоном в Раді вважають антиконституційним і таким, що не відповідає ухваленому раніше закону про мобілізацію. Про це в коментарі РБК-Україна розповіли джерела в профільному комітеті.

За словами одного зі співрозмовників, згідно з законом обмеження на надання консульських послуг для чоловіків призовного віку мали б вводитись лише після набуття чинності закону. До того ж, згідно з законом, такі послуги обмежувались тільки у разі, якщо чоловік 18-60 років не стоїть не обліку або не оновив свої військово-облікові. Ті, хто перебуває за кордоном, матимуть змогу оновити свої дані дистанційно, проте навіть сам механізм дистанційного оновлення ще не затверджений Кабміном.

"Цей закон набирає чинності з 18 травня, і чоловікам - як в Україні, так і за кордоном - має надаватись ще плюс 60 днів на оновлення даних. Тобто раніше цього терміну ніхто б не мав обмежувати їхні права. Навіщо в керівництві МЗС ініціювали це рішення - незрозуміло зовсім. Можливо, у такий спосіб там хотіли збити наплив чоловіків, які до вступу закону зараз вирішили б звертатись спішно за оновленням чи отриманням документів, хоча це все одно не виправдовує такий крок", - розповів один із нардепів.

Він додав, що йому поки нічого невідомо про те, щоб у профільному комітеті викликали МЗС для роз'яснення. Джерело припустило, що поки це ініціатива окремих колег, але цілком можливо, що згодом у комітеті колективно також прийдуть до такого рішення.

Раніше повідомлялося, що в Україні змінилися правила вручення повісток.

Також ми писали, що на Закарпатті військовозобов’язаний помер дорогою до навчального центру. У нього стався епілептичний приступ.