Атака РФ на енергетику
09.05.2024 07:57

У ніч на 8 травня Росія завдала великомасштабних ракетних і дронових ударів по енергетичній інфраструктурі України, що стало п'ятою такою атакою з 22 березня 2024 року. Вона вдалася до неї, продовжуючи використовувати деградовану систему української протиповітряної оборони напередодні прибуття західної допомоги.

В Інституті вивчення війни (ISW) прогнозують, що РФ не припинить такі удари, принаймні поки це "вікно можливостей" не закриється. До того ж незважаючи на те, що ресурси для таких атак є обмеженими й у самих росіян.

Командувач Військово-повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук напередодні повідомив, що російські терористи запустили по Україні 21 дрон-камікадзе типу Shahsed-131/136 та 55 ракет, враховуючи 45 крилатих ракет Х-101/555, чотири крилаті ракети морського базування "Калібр", дві крилаті Х-59/69, дві балістичні "Іскандер-М", крилату "Іскандер-К" та аеробалістичну Х-47 "Кинжал". Сили ППО збили 20 "Шахедів", 33 ракети Х-101/555, усі "Калібри" й Х-59/69.

Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що російські війська завдали ударів по об'єктах виробництва та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській та Вінницькій областях. Найбільший приватний енергетичний оператор ДТЕК підтвердив ураження трьох теплових електростанцій (без уточнення регіону), де було серйозно пошкоджено обладнання.

Глава державного оператора електропередачі "Укренерго" Марія Цатурян заявила, що регіональні енергооргани здійснюватимуть відключення електроенергії рівномірно по всіх областях через її дефіцит. Вона попередила, що центр управління дасть таку команду, якщо споживання продовжуватиме зростати ввечері.

Ворог також атакував залізничну інфраструктуру в Херсонській області, що змусило керівників залізниць скоротити рух поїздів маршрутами Київ – Херсон і Київ – Миколаїв.

Водночас міністерство оборони держави-терориста цинічно вихвалялося, що удари по енергетичних об'єктах та оборонно-промислових підприємствах РФ завдала, "щоб зменшити здатність України виробляти військову техніку й перекидати західну техніку на лінію фронту".

"Це п'ятий великомасштабний російський ракетний і безпілотний удар по українській енергетичній інфраструктурі з 22 березня 2024 року, оскільки навесні ЗС РФ спробували використати деградуючі можливості української ППО, щоб зруйнувати енергосистему та обмежити оборонно-промисловий потенціал України", – оцінили в ISW.

Там переконані, що Росія продовжить масовані удари, щоб завдати довгострокових збитків українській енергетичній інфраструктурі, оскільки "деградація українських можливостей ППО зберігається до прибуття наданих США ракет та інших західних засобів у великих масштабах".

Аналітики зазначили, що останніми тижнями російські сили також активізували удари по українській транспортній інфраструктурі, очевидно намагаючись порушити роботу логістичних шляхів для Сил оборони та обмежити потік очікуваної американської військової допомоги на передову.

"ЗС РФ продовжують активно атакувати українські енергооб'єкти, використовуючи обмежені більші серії ракетних і дронових ударів. І це дозволяє припустити, що Росія або віддає пріоритет зусиллям із руйнування енергосистеми, а не зусиллям із перехоплення, або повинна використовувати більшу кількість ракет для подолання української протиповітряної оборони поблизу об'єктів енергетики та завдати їм значної шкоди", – додали в ISW.

Нагадаємо, в день памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Росія нанесла масований ракетний удар по Україні. Терористи випустили понад 50 ракет і більш як 20 «шахедів» по інфраструктурі у Львівській, Вінницькій, Київській, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Івано-Франківській областях. Усі необхідні служби вже працюють на місцях, ліквідовуючи наслідки терору.