Танк
09.05.2024 09:19

Російська Федерація покладається на величезні запаси техніки й іншого обладнання часів СРСР, щоб підтримувати операції і втрати в Україні на рівні, що набагато перевищує можливості нинішнього російського оборонного фонду.

Про це повідомляє звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що Росія не зможе мобілізувати свій оборонний фонд для поповнення запасів техніки радянських часів упродовж багатьох років.

В якості аргументів наводяться дані британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень (МІСД), який у лютому повідомив, що Росія здатна підтримувати нинішні темпи втрат техніки (понад 3 тис. бойових броньованих машин на рік) щонайменше протягом двох-трьох років, переважно за рахунок реактивації техніки зі складів.

За оцінками МІСД, Росія втратила понад 3 тис. бойових броньованих машин у 2023 році та близько 8 тис. з початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року. Водночас, агресор відновив щонайменше 1180 основних бойових танків та близько 2470 бойових машин піхоти і бронетранспортерів, що були розконсервовані зі складів у 2023 році.

У звіті також нагадали інформацію українського військового оглядача Костянтина Машовця про те, що російська оборонно-промислова база здатна виробляти 250-300 нових і модернізованих танків на рік та ремонтувати ще 250-300 танків на рік.

"Росія, ймовірно, буде намагатися адекватно забезпечувати свої підрозділи матеріальними засобами у довгостроковій перспективі без переведення російської економіки на воєнні рейки - кроку, якого Владімір Путін дотепер намагався уникати", - йдеться у звіті ISW.

Нагадаємо, під час масованої атаки вночі в середу авіація РФ обстрілювала Україну, зокрема, ракетами Х-101 із подвійною бойовою частиною, виготовленими у другому кварталі 2024 року.