Новітні авіабомби
28.05.2024 07:57

Іран вперше поставив Росії нові авіабомби для ударів по Україні. Це новий рівень такої співпраці.

Про це повідомляє експерт BILD Юліан Рьопке з аналізу відкритих даних.

Напередодні в Курській області розбився важкий іранський безпілотник Qods Mohajer-6. Він ніс на борту нові іранські керовані авіабомби Qaem-5 (Каім-5).

У самому Ірані їх поставили на озброєння лише у 2019 році. Очевидно, дрон повинен був атакувати Сумську область, але з невідомої причини впав.

Раніше ЗС РФ не застосовували високоточні “Каїм-5” в Україні. За словами Рьопке, їх використання свідчить про «новий рівень» військової співпраці Тегерана та Москви.

«Російська служба Бі-бі-сі» пише, що на вигляд боєприпас на фото і відео дійсно дуже схожий на Qaem-5 — авіабомбу малого діаметра, що планує, яка може встановлюватися на іранські безпілотники Mohajer-6 і Hamaseh. Ця бомба має телевізійне наведення та може оснащуватися різними типами боєголовок. Її заявлена ​​дальність польоту становить до 40 км. В Ірані її було прийнято на озброєння у серпні 2019 року.

Нагадаємо, Швеція дозволила Україні використовувати свою зброю для ударів по військових об’єктах на території Росії. Про це заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон.