Мобілізація в Україні
11.06.2024 11:19

Після набрання чинності закону про мобілізацію усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов'язали оновити свої військово-облікові дані. Зробити це треба до 16 липня 2024 року. Оновити інформацію про себе можна у ТЦК, ЦНАП або через застосунок "Резерв+".

Як каратимуть за надання неправдивої інформації при оновленні даних, розповіла заступник міністра оборони Катерина Черногоренко. Пише АрміяInform.

Так, варто зауважити, що надання неправдивих відомостей про себе під час оновлення військово-облікових даних є порушенням правил військового обліку. Адже зобов'язання військовозобов'язаних осіб вчасно подавати актуальну інформацію про себе та про зміни, які відбулися.

Як наголосила Черногоренко, за систематичне порушення військового обліку загрожує адміністративна відповідальність.

"Щодо порушення правил військового обліку. Ця стаття не є новою, вона завжди була адміністративним правопорушенням. Вона не є нововведенням. Для громадян завжди було зобов’язання мати актуальні дані в ТЦК та СП. І якщо громадяни не оновлювали дані, то була адміністративна відповідальність", — пояснила Катерина Черногоренко.

Відповідно до нового закону, за порушення правил військового обліку відповідальність посилили. Тож, за новою редакцією порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку в особливий період тягне за собою накладення штрафу від 17 000 до 25 500 грн.

Нагадаємо, нещодавно в інтернеті було опубліковано відео, у якому стверджується, що у Одесі військовослужбовці затримали громадянина для примусової доставки до ТЦК та СП. Одеський обласний ТЦК та СП Facebook дав пояснення у Facebook.

Раніше повідомлялося, що Оболонський районний суд Києва призначив максимальне покарання військовозобов'язаному, який ухилився від призову на військову службу під час мобілізації.

Ми писали, що у Харкові невідомий хотів підпалити будинок Київського районного ТЦК.

Також повідомлялось, що в одному із закарпатських ТЦК помер чоловік, який перебував на військовому обліку.