Українські військові
11.06.2024 11:59

Держдепартамент США зняв заборону на надання західного озброєння бригаді "Азов". Таке рішення було ухвалено після перевірки бригади, яка наразі входить до складу Національної гвардії України.

Американські чиновники не уточнювали, коли саме заборона була знята і чи вже досягло західне озброєння особового складу "Азова", повідомляє видання The Washington Post.

У Держдепартаменті заявили, що адміністрація президента Джо Байдена дозволить українському військовому підрозділу використати американську зброю. Заборона була запроваджена багато років тому на тлі побоювань у Вашингтоні щодо походження бригади.

Тепер бригада "Азов" матиме доступ до тієї ж військової допомоги США, що будь-який інший підрозділ українського війська. Зміна політики була розкрита, коли ЗСУ розпочинає літній сезон бойових дій і стикається з російськими військовими, які посилили тиск на сході України та енергетичну інфраструктуру країни.

У США наголосили, що бригада спеціального призначення "Азов" пройшла перевірку Лейгі, яку проводить Держдепартамент США. Закон Лейгі не дозволяє військовій допомозі США надходити іноземним підрозділам, які вчинили порушення прав людини. Його назвали на честь колишнього сенатора Патріка Лейгі.

Держдепартамент США не виявив жодних доказів таких порушень з боку бригади "Азов". При цьому ні керівництво "Азова", ні уряд України поки що не коментували рішення Держдепу США.

Нагадаємо, у мережі почала поширюватися чергова порція хибної інформації про те, що нібито "військова поліція" пропонує українським громадянам винагороду за співпрацю у виявленні тих, хто ухиляється від мобілізації.