Удари по Україні
09.07.2024 10:39

Росія в масованій атаці по Україні 8 липня, ймовірно, використала нову тактику, покликану максимізувати збитки від такої серії ударів. Українській ППО потрібно буде навчитися реагувати на них, використовуючи необхідні рівні протиповітряної оборони.

На це вказав Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Аналітики підкреслили, що нові терористичні методи росіян заслуговують на увагу і, задля запобігання новим загрозам, вимагають зокрема й дій із боку Заходу.

Колишній офіційний представник Повітряних сил України полковник Юрій Ігнат заявив після жахливих смертельних російських ударів у понеділок, що російські сили постійно вдосконалюють свої розвідувальні та ударні можливості БПЛА, а також ефективність крилатих і балістичних ракет.

Він зазначив, що цього разу російські крилаті ракети летіли на надзвичайно малих висотах. Так, у деяких випадках українським силам ППО доводилося робити спроби перехоплення цілей, які летіли на висоті до 50 метрів над землею.

В ISW підкреслили, що українська протиповітряна оборона фактично з початку повномасштабної війни мала високі показники збитості деяких типів крилатих ракет, особливо старішого різновиду Х-101.

"Але припущення Ігната про те, що російські війська завдають ударів крилатими ракетами на таких малих висотах, вказує на те, що вони, можливо, удосконалилися у своїй тактиці та/або технологіях. Це дозволило завдати максимальних збитків українській інфраструктурі, не даючи ППО практично ніякого часу на відповідь, поки ракета не опиниться на найближчій відстані від землі", – кажуть експерти.

Ігнат також додав, що останнім часом окупанти до останнього моменту знижують електромагнітну сигнатуру дронів, щоб запобігти їхньому виявленню українськими силами. За його словами, це означає, що на той час, коли ППО виявить дрон, ракета, яку той наводив, вже може бути близько до цільової точки.

"Росія послідовно адаптувала пакети ударів, які вона здійснює проти України, щоб скористатися нестачею її протиповітряної оборони. Атака 8 липня є новою і адаптованою тактикою, на яку Україні потрібно буде навчитися реагувати, використовуючи необхідні рівні протиповітряної оборони, надані Заходом", – констатував ISW.

Нагадаємо, підрозділи ЗС РФ просуваються чотирма "язиками" у напрямку міста Покровськ Донецької області. Ворогу вдався прорив у чотирьох точках. Одна з цих точок, село Воздвиженка, — це остання перепона до логістичної траси між Покровськом та Костянтинівкою.