Субсидія
10.07.2024 15:05

Мінсоцполітики разом з міжнародними партнерами та народними депутатами створило новий інструмент для внутрішньо переміщених осіб - субсидію на оренду житла. Про це заявила заступниця міністра Дарія Марчак.

Пілотний проект у декількох регіонах буде реалізовувати Пенсійний фонд, який має досвід виплати субсидій для понад 3 млн громадян та може обмінюватися даними з державними органами для виплат. Субсидія буде запроваджена паралельно з виплатами на проживання (2 тисячі гривень та 3 тисячі гривень на осіб з інвалідністю та дітей).

У Мінсоцполітики планують, що субсидію призначатимуть тим переселенцям, які витрачають на оренду понад 30% сукупного доходу.

Для розрахунку субсидії братимуть соціальний норматив житлової площі: 13,5 квадратних метрів на одного та 35 метрів на родину і середній розмір вартості оренди (193,6 гривень за квадратний метр за даними Держстату). Цю суму скоригують на регіональний коефіцієнт вартості оренди.

Водночас субсидією можна буде скористатися лише за умови укладення офіційного договору з орендодавцем. Типову угоду можна буде підписати у відділеннях Пенсійного фонду або в особистому електронному кабінеті на сайті ПФУ.

Зазначимо, що за даними Мінфіну, у першому півріччі понад 3,2 млн домогосподарств отримали пільги і житлові субсидії на 24,4 млрд гривень.

У 2023 році понад 2,5 млн ВПО отримали допомогу на проживання, на виплату якої з держбюджету було виділено 73,3 млрд гривень. У 2024 році допомогу переселенцям урізали. Виплати можуть продовжити після подачі заяви та за певних умов. Проте пенсіонери, особи з інвалідністю, діти-сироти продовжать отримувати виплати.

Нагадаємо, українцям пропонують отримати субсидію на комуналку за спрощеним механізмом.

Раніше повідомлялося, які виплати передбачені пораненим захисникам.

Також ми писали, що цивільні дружини загиблих військових зможуть отримати грошову допомогу.

Нагадаємо, що від 29 березня в Україні розширено коло осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги за загиблих військових. Серед них - жінка або чоловік, з яким загиблий (померлий) проживали разом, але не перебували у шлюбі, якщо спільне проживання встановлено рішенням суду, що набрало законної сили.

ЗАКОН УКРАЇНИ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

Нагадаємо, українцям розказали, як отримати пенсію, якщо годувальник зник безвісті.