Саміт НАТО
12.07.2024 11:59

У Вашингтоні проходив 75-й ювілейний саміт НАТО. Він відбувся у столиці США тому, що саме там 4 квітня 1949 року 12 держав: США, Канада, Велика Британія, Нідерланди, Ісландія, Норвегія, Португалія, Франція, Італія, Бельгія, Данія та Люксембург підписали Північноатлантичний договір, який став установчим документом НАТО .

Крім глав 32 держав-членів Північноатлантичного альянсу, на саміт було запрошено президента України Володимира Зеленського, керівників ЄС, прем’єр-міністрів Японії та Нової Зеландії, президента Південної Кореї.

Саміт став першим для Швеції як члена НАТО. А також останнім для Йєнса Столтенберга як генсек Альянсу. Його 1 жовтня змінить колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Рішень на самітах зазвичай не ухвалюють. Їхні учасники обмінюються думками під час загальних засідань та двосторонніх зустрічей, виступають з індивідуальними заявами, а за підсумками саміту приймається загальна заява.

НАТО та Україна

“Майбутнє України – до НАТО”, і її шлях до членства «незворотний”, – йдеться у спільній заяві лідерів НАТО.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну “зруйнувало мир і стабільність” та “серйозно підірвало глобальну безпеку”, а Москва залишається “найзначнішою та найпрямішою загрозою безпеці союзників”.

“Ми підтверджуємо нашу непохитну солідарність з народом України у героїчному захисті своєї нації, своєї землі та наших спільних цінностей. Сильна, незалежна та демократична Україна життєво важлива для безпеки та стабільності євроатлантичного регіону, – йдеться у заяві. – Ми підтверджуємо, що будемо в змозі направити запрошення Україні приєднатися до Альянсу, коли союзники погодяться та будуть виконані умови”.

Нові системи ППО

Президент США Джо Байден оголосив про передачу Україні п’яти додаткових систем протиповітряної оборони від США та партнерів. Чотири системи Patriot: три – від США, Німеччини та Румунії, ще одну зберуть Нідерланди з іншими партнерами. Також Італія передасть систему SAMP-T.

Байден додав, що США разом із партнерами працюють над наданням Україні цього року “десятків” додаткових систем ППО.

“Україна може і повинна зупинити Путіна”, – заявив він.

F-16 вже направляють до України

Першу партію винищувачів F-16 вже перекидають в Україну з Данії та Нідерландів. Вона літатиме в небі над Україною цього літа, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Довгоочікуване постачання винищувачів F-16 є частиною того, що, за словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, стане “істотним пакетом” підтримки України, який включає передачу чотирьох систем ППО Patriot, навчання українських військ під керівництвом НАТО і зобов’язання, що остаточний шлях Києва до членства в НАТО є “незворотним”.

Британська допомога Україні

Новий прем’єр-міністр Великої Британії Кейр Стармер заявив, що його уряд дотримуватиметься планів витрачати щонайменше 3 млрд фунтів стерлінгів на рік на військову підтримку України “стільки, скільки потрібно” у її конфлікті з росією.

Майбутнє НАТО

Міністр зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель закликав США та Європу посилити оборону: “Ми повинні об’єднати наші сили, щоб протистояти виклику, який є росія, сьогодні, як і 75 років тому”.

Новий прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф заявив, що “війна в Україні показує, що НАТО не втратило своєї значущості”.

Лідери європейських країн, виступаючи на саміті, прагнули пояснити американському суспільству, що військовий альянс коштує своїх грошей. Це важливо тому, що питання розподілу тягаря витрат стало предметом політичної гри для обох партій у США та загрожує стати серйозним каменем спотикання для альянсу, якщо до влади знову прийде Дональд Трамп.

“У Сполучених Штатах точаться дебати про те, що США роблять багато для підтримки України, а Європа робить недостатньо. Якщо подивитися на цифри, то насправді інша картина. Європа робить більше, ніж Сполучені Штати: фінансова підтримка, військова підтримка, яку ми всі надали досі, були величезними… Ми серйозно ставимося до безпеки та оборони”, – сказав президент Латвії Едгарс Рінкевичс.

Джон Хілі, новий міністр оборони Великої Британії, заявив, що лейбористи – це “партія НАТО”. Його країна затвердить графік збільшення видатків на оборону до 2,5% від ВВП на рік (цільовий показник для НАТО – 2%).

США розмістять у Німеччині далекобійну зброю у 2026 році, щоб продемонструвати свою відданість НАТО та європейській обороні, оголосили дві країни.

НАТО та Китай

Лідери НАТО в спільній заяві піддали критиці Китай, причому в більш різких висловлюваннях, ніж раніше, за сприяння вторгненню росії в Україну, назвавши його “вирішальним чинником” війни. Вони звинуватили Пекін у “безмежному партнерстві” з Москвою та постачанні компонентів для військової техніки та хімікатів для вибухових речовин.

Наступного дня Китай звинуватив НАТО у прагненні безпеки за рахунок інших і закликав альянс не приносити той самий “хаос” до Азії. Представник МЗС КНР заявив, що у Китаю “справедлива та об’єктивна” позиція щодо українського питання.

За його словами, торгівля Китаю з росією є законною та розумною і заснована на правилах Світової організації торгівлі.

Він сказав, що “так звана безпека НАТО” досягається за рахунок безпеки інших країн. Китай підтримав твердження росії про те, що розширення НАТО становить загрозу для рф.

Китай також висловив занепокоєння щодо відносин НАТО з країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

При цьому безпосередньо в дні саміту НАТО китайські війська знаходяться в Білорусі і проводять спільні навчання поблизу кордону з Польщею, членом НАТО. Навчання у Білорусі, вірному союзнику рф, є першими у історії КНР.

Нагадаємо, російські війська атакували Україну дронами та ракетами Х-101. Основним напрямком для удару росіяни обрали Старокостянтинів Хмельницької області.