ЗСУ
13.07.2024 14:44

Відповідно до нового закону про мобілізацію всі військовозобов’язані повинні до 16 липня оновити свої військово-облікові дані. Нині це спричиняє великі черги біля міського ЦНАПу, ТЦК та поліклінік.

Під час брифінгу старший офіцер юридичної служби Житомирського обласного ТЦК та СП Дмитро Молот розповів чого очікувати військовозобов'язаним, які не встигнуть оновити свої дані до 16 липня.

Військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років, призовники віком від 17 до 25 років та військовозобов'язані жінки можуть оновити свої дані у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, через Центр надання адміністративних послуг або за допомогою застосунку "Резерв+".

Дмитро Молот повідомив, що людей, які не встигли оновити свої військово-облікові дані до 16 липня, не притягуватимуть до адміністративної відповідальності за умови, що людина надасть документи або інші підтвердження, що доводять неможливість оновлення даних упродовж 60 днів.

За його словами, серед таких документів може бути, наприклад, лікарняний лист. Кожен випадок невідновлення людиною даних буде розглядатися індивідуально.

Також не штрафуватимуть тих, хто зможе довести, що хотів оновити дані, але не зміг достоятися у черзі для цього.

"Якщо людина всіма своїми діями хоче оновити дані, але з об'єктивних причин цього не може зробити, наприклад, через неможливість достоятися у черзі, то така обставина виключає склад адміністративного правопорушення. Проте такі обставини має підтвердити очільник ТЦК, а також людина повинна про це повідомити й надати відповідні підтверджуючі документи", — додав Молот.

За неоновлення військово-облікових даних можуть застосовувати штраф у розмірах від 17 тисяч до 25 тисяч 500 гривень.

Нагадаємо, українські посадовці прирівняли військово-обліковий документ у застосунку Резерв+ до повноцінного уточнення персональних даних в ТЦК. Електронний військово-обліковий документ має ту саме юридичну силу, як і звичайний паперовий.

Ми писали, що якщо українці вважають, що їх може мобілізувати лише той військкомат, у якому вони перебувають на обліку, то це не так.