Мобілізація в Україні
16.07.2024 11:59

Сьогодні, 16 липня, останній день, щоб оновити військово-облікові дані без штрафів. Всі військовозобов’язані, у тому числі жінки деяких спеціальностей, мають зробити це у ТЦК, ЦНАПі або через «Резерв+».

Військовозобов’язаним чоловікам, які не оновили свої дані – буде важко.

Про це повідомив адвокат ЯРОСЛАВ КУЦ в «Інформаційному стрімі».

«Зупинятимуть на вулиці і, перевіряючи документи, будуть встановлювати – людина оновила дані, чи ні. Якщо не оновила, то на місці складатимуть адміністративний протокол», – зазначив Ярослав Куц.

Українців в інших країнах, які не оновлять дані для ТЦК через додаток "Резерв+", теж штрафуватимуть. Про це розповіла заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко в інтерв'ю YouTube-каналу "єПитання".

За її словами, реалізувати санкції для українців за кордоном буде важче.

"На жаль, немає однозначного інструменту, яким чином це реалізувати. Тому що створюється постанова про адміністративне правопорушення, постанову має ухвалити людина, вона має сплатити штраф", — розповіла вона.

Крім того, Черногоренко зазначила, що українці зберігають зв'язок із державою, а тому вони мають виконувати свої конституційні обов'язки. На її думку, так працює справедливість.

"Тут не може бути якогось виділення. Все так само — адміністративна відповідальність. Просто державі буде трошки складніше реалізувати це. З огляду на те, що люди змушені були покинути свою державу", — заявила вона.

Того ж таки Черногоренко заявила, що застосунок "Резерв+" доступний для використання у 176 країнах.

"Навіть в Антарктиді, якщо є відрядження, можна оновити. Це зручно", — розповіла вона.

Нагадаємо, воєнний стан та загальна мобілізація в Україні тривають. З усім тим закон передбачає категорії громадян, які мають право на відстрочку від мобілізації. Щоб її оформити необхідно звернутися до ТЦК та СП. Проте, є можливість зробити це дистанційно.