Смартфон
18.07.2024 13:52

Операторам буде складно забезпечити десять годин мобільного зв’язку без світла, жоден акумулятор не витягне. Про це в ефірі "Київ 24"з аявив експерт з питань телекомунікацій Олександр Глущенко, пише ZN.UA.

експерт

"Мобільні мережі та мережі операторів фіксованого зв’язку ніколи не будувалися на випадок війни. У 2022 році почалася модернізація мереж, оператори почали встановлювати акумулятори, які могли придбати. У 2023 році почали замовляти ті, які могли замовити. Весь цей процес безперервний, тому що в нинішніх умовах, коли електроенергія відсутня по 18-20 годин, жоден акумулятор не витягне", — говорить експерт.

Нагадаємо, національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) зобов’язав мобільних операторів забезпечити функціонування мереж у разі планового або аварійного відключення електрики. Мобільний зв'язок повинен працювати щонайменше 10 годин без електропостачання. Згідно з розпорядженням, мобільні оператори мусять забезпечити електроживлення власних або орендованих технічних засобів електронних комунікацій від джерел автономного електроживлення (електрогенераторних установок, акумуляторних батарей тощо).

Зазначимо, що відключення електроенергії стають дедалі більшою проблемою для українців, особливо мешканців багатоповерхових будинків. Через раптові перебої з постачанням електрики ліфти зупиняються, залишаючи людей у пастці.

Кабімін України доручив Міністерству інфраструктури та Фонду енергоефективності разом із місцевими керівниками пропрацювати програми забезпечення мінімальної енергетичної незалежності громад та окремих багатоквартирних будинків.

«Має бути забезпечено роботу ліфтів, помп для водопостачання на верхні поверхи. Окрема робота по генераторах та сонячних панелях», - сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Нагадаємо, ми писали, що робити, якщо світло вимкнули, а ви у ліфті.