Мобілізація в Україні
22.07.2024 10:58

Деякі категорії чоловіків можуть бути призвані до лав Збройних сил України після оновлення військово-облікових даних.

Про це йдеться в тексті відповідного закону.

Згідно із законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, всі чоловіки віком від 18 до 60 років, а також жінки-медики повинні оновити свої дані для територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Якщо вони цього не зроблять – вважатимуться ухилянтами та будуть змушені заплатити штраф.

Після оновлення даних військовозобовʼязаного громадянина України в деяких випадках можуть направити на військово-лікарську комісію. Пізніше цю людину можуть мобілізувати, за умови, якщо вона:

  • придатна до військової служби за станом здоровʼя та рішенням медичного огляду;
  • не має підстав для відстрочки від мобілізації.

Втім, в Міноборони наголошують, що оновлення облікових даних було запроваджено передовсім задля забезпечення справедливого підходу, тобто, щоб на обліку перебували всі військовозобов’язані громадяни.

Таким чином, військовозобовʼязані оновлюють дані для того, щоб повідомити про актуальні дані працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для подальшого оповіщення, а не для миттєвої мобілізації.

Нагадаємо, відповідно до чинного закону про мобілізацію, в Україні усі військовозобов'язані громадяни повинні були оновити військово-облікові дані впродовж двох місяців. Попри те, що термін оновлення закінчився 16 липня, багато українців так і не виконали цю вимогу.