Бронювання в Дії
22.07.2024 11:38

У застосунку "Дія" з'явилася послуга бронювання працівників керівниками критично важливих підприємств та підприємств, що забезпечують потреби Сил оборони. Підтвердити своє бронювання можна буде в "Резерв+", але юристи запевняють, що такий застосунок не має законної сили.

Чи можна забронювати працівників через паперову заяву, як підтвердити відстрочку і кому можуть відмовити, Новини.LIVE пояснила юристка Надія Шуляк.

"Бронювання військовозобов’язаних в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (портал "Дія") здійснюється відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану…Таким чином, сформований у "Дії" витяг про бронювання є підтвердженням про наявність відстрочки (відповідно до Постанови №650)", — сказала юристка.

Враховуючи, що функціонування "Резерв +" не врегульовано законом та враховуючи факт настання непередбачуваних обставин, на кшталт технічних проблем у самому застосунку, втрата телефону, відсутність зв’язку та інше, юристка радить мати підтвердження про бронювання у паперовому вигляді.

"Як зазначають у Міністерстві економіки України, "витяг про бронювання можна буде завантажити на порталі "Дія" і за потреби роздрукувати". Звертаємо увагу, що можливість бронювання працівників на підставі заяв у паперовому вигляді не скасовано", — додала Шуляк.

На її думку, бронювання через "Дію" дійсно пришвидшить сам процес такого бронювання, що є позитивною складовою. Але варто зазначити, що сформований керівником підприємства список осіб для надання їм відстрочки перевіряється засобами реєстру військовозобов’язаних з метою перевірки наявності особи в зазначеному реєстрі. У випадку відсутності таких даних у реєстрі, у бронюванні такого працівника буде відмовлено.

Нагадаємо, деякі категорії чоловіків можуть бути призвані до лав Збройних сил України після оновлення військово-облікових даних.