акула
27.07.2024 22:05

Вчені з Бразилії дослідили тіла 13 акул з гострим носом, які були спіймані біля пляжу Ріо-де-Жанейро, на наявність наркотиків — у всіх хижаків тест показав позитивний результат. Результати опубліковані в науковому журналі Science of the Total Environment.

Сліди кокаїну в організмах морських істот виявлялися і раніше, проте цього разу концентрація кокаїну виявилася майже в 100 разів вищою за раніше відомі показники.

Самки показали вищі концентрації кокаїну в м’язовій тканині (2,62 ± 3,03 мікрограма на кілограм), при цьому у вагітних вони були втричі вищі (6,8 ± 4,2 мікрограма на кілограм). Виявлені концентрації, як підкреслили дослідники, виявилися вищими, ніж у інших морських організмів.

Як кокаїн потрапив в організм акул

Перша версія полягає в тому, що Бразилія є великим експортером наркотиків, які відправляються в Європу морськими контейнерами. Джерелом можуть бути і мішки з кокаїном, втрачені або скинуті контрабандистами в море. Також кокаїн міг потрапити в море через каналізаційні стоки, а вже потім в організм акул.

Що це означає для людей?

Окрім впливу на самих тварин, кокаїн може "повернутися" до людей: акула з гострим носом є популярним елементом раціону бразильців. Вчені кажуть, що необхідно провести додаткові дослідження, щоб оцінити, як залишки кокаїну можуть вплинути на людей, які їдять акульє.

Нагадаємо, акули Тихого океану відчувають гостру нелюбов до росіян.

Раніше повідомлялося, що в Єгипті внаслідок нападу акули загинув громадянин Російської Федерації. Ним виявився 23-річний Володимир Попов з Архангельської області. Через кілька днів з шлунка спійманої хижачки витягли тіло і голову нещасного.