донор
03.08.2024 18:52

Їжа, спожита донором перед здачею крові, має велике значення. Навіть невеликий перекус перед здачею може вплинути на показники крові і зробити донорство неможливим. МОЗ надало рекомендації щодо харчування перед донацією крові.

Що рекомендується їсти перед донацією крові?

В день донації пийте багато води, солодкого чаю або компоту із сухофруктів. За кілька годин до здачі крові з'їжте легкий сніданок: варені крупи на воді або макарони без вершкового масла. Можна також їсти хліб, сушку, домашні сухарі, вівсяне печиво. Дозволяється нежирна пропарена риба та відварене м'ясо. Проте деякі центри крові просять уникати м'яса та риби вже напередодні донації – уточніть це заздалегідь. Важливо вживати достатню кількість рідини до і після донації. Корисно збільшити споживання продуктів з високим вмістом заліза та вітаміну С.

Що не варто їсти перед донацією?

Їжа, алкоголь чи ліки можуть вплинути на певні показники крові, тому радимо уникати деяких продуктів.

  • За три доби: чорниця.
  • За дві доби: копченості, гостра, пряна та смажена їжа; буряк; чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, солодкі магазинні напої, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади; алкоголь, енергетичні напої.
  • За півтори доби: ковбасні вироби.
  • За добу до донації: молочні продукти та яйця; горіхи, фініки та банани; соління.

Раніше МОЗ дало рекомендації щодо безпечного зберігання їжі під час відключень світла.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.