Omicron FLiRT
05.08.2024 15:09

У липні в Україні зареєстровано три випадки нового субваріанту коронавірусу Omicron FLiRT. За наявними даними, чинні вакцини та бустери залишаються ефективними, проте не захищають повністю від зараження цим штамом.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) у Facebook.

Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін зазначив, що три випадки субваріанту були виявлені минулого тижня: два у Києві; один в Івано-Франківській області. Захворіли дві жінки та чоловік старше 60 років.

Що відомо про FLiRT

Новий штам є відгалуженням Omicron. Завдяки специфічним мутаціям у білку-шипі вірус краще зв'язується з клітинами і частково уникає імунної відповіді. Це означає, що новий штам легше вражає людей з ослабленим імунітетом, у тому числі вакцинованих. Водночас імунітет зменшує ризик ускладнень під час захворювання.

"ВООЗ наразі не надає конкретної оцінки небезпеки FLiRT, але зазначає, що його слід моніторити на рівні кожної країни. Наявні дослідження показують, що сучасні вакцини, включаючи бустери, залишаються ефективними для захисту від тяжких форм COVID-19, хоча й не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом", - повідомляє МОЗ.

Нагадаємо, пандемія COVID-19, що розпочалася наприкінці 2019 року, призвела до значного зростання захворюваності та смертності, що навантажило системи охорони здоров'я по всьому світу.

Швидка розробка вакцин і їх широке впровадження стали ключовими елементами в боротьбі з пандемією, проте вірус продовжує еволюціонувати. Нові штами, такі як "Дельта" та "Омікрон", стали новими викликами для глобальної охорони здоров'я завдяки своїй підвищеній здатності до передачі.

Зазначимо, ВООЗ застерігає від вживання антибіотиків при лікуванні COVID-19.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.