Володимир Путін
09.08.2024 10:38

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор відхилив прохання України заарештувати президента Росії Володимира Путіна, якщо він приїде на інавгурацію нової президентки Мексики Клаудії Шейнбаум у жовтні 2024 року.

Про це повідомило Reuters.

"Ми не можемо цього зробити. Це не від нас залежить", — сказав Обрадор під час пресконференції.

Водночас журналісти Reuters наголосили, що Росія не є членом Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт Путіна, а ось Мексика — є.

Україна 8 серпня звернулась до Мексики з проханням заарештувати Володимира Путіна, якщо він буде присутній на церемонії приведення до присяги обраного президента Клаудії Шейнбаум 1 жовтня.

Українська сторона висловила сподівання, що влада Мексики знає, що Володимир Путін є воєнним злочинцем і Міжнародний кримінальний суд, юрисдикцію якого визнає і Мехіко, видав ордер на його арешт.

"Ми віримо, що мексиканський уряд у будь-якому випадку виконає міжнародний ордер на арешт, передавши вищезазначене судовому органу ООН у Гаазі", — йдеться у листі посольства України в Мексиці.

Команда новообраної президентки Клаудії Шейнбаум запросила російського президента відвідати інавгурацію, зазначивши, що надіслала "дипломатичне повідомлення" всім країнам, з якими Мексика підтримує дипломатичні відносини.

Нагадаємо, українські війська швидко зайняли 350 квадратних кілометрів російської території і взяли десятки полонених.