Евакуація
15.08.2024 10:19

Український уряд готує законодавчі зміни, щоб посилити відповідальність для цивільних осіб за відмову від примусової евакуації.

Про це під час брифінгу розповіла віцепрем’єрка та міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Політикиня пояснила, що уряд опрацьовує невідкладні зміни до законодавства у питанні примусової евакуації населення на вимогу військових.

"Ми в четвер розглянемо кінцевий результат таких змін до законодавства щодо посилення відповідальності за невиконання наказів щодо примусової евакуації, щодо алгоритму дій ДСНС, Нацполіції й кожного так, хто на цьому напрямку є залучений", — зазначила Верещук.

Заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко розповідала, що в деяких випадках поліція притягує до відповідальності громадян, які відмовляють в евакуації своїх дітей з прифронтових регіонів.

Павліченко уточнювала, що проти таких батьків складають протоколи про невиконання обов’язків з виховання або порушують кримінальні справи про залишення в небезпеці.

"Тут варто наголосити, що пріоритет — саме безпека дітей, а не покарання батьків", — додавала заступниця голови МВС.

Нагадаємо, на Донеччині ситуація залишається небезпечною через російські обстріли. Триває евакуація дітей з 28 населених пунктів.