Російські військові
16.08.2024 09:19

Російські сили зберігають відносно високий темп наступу в Донецькій області, демонструючи, що військове командування продовжує віддавати перевагу просуванню на сході України, попри наступ ЗСУ в Курській області. Перекидання туди значних російських сил не спостерігається.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Російські війська "продовжують тактичне оточення" українських військ на південний схід від Покровська, йдеться у звіті.

Кадри з геолокацією, опубліковані 14 і 15 серпня, показують, що війська РФ нещодавно просунулися на схід від Покровська в межах Гродівки та на південний схід від Покровська в межах Миколаївки, Желанного та Орлівки. ISW вважає, що окупанти, ймовірно, захопили Орлівку та Желанне.

Ситуація на фронті

Протягом останніх кількох тижнів російські сили також продовжували механізовані штурми поблизу Донецька. Геолокаційні кадри, опубліковані 11 серпня, показують, як російські сили проводять механізований штурм розміром приблизно в роту на південний схід від Георгіївки.

Росія почала перекидати певні елементи з України, щоб реагувати на ситуацію в Курській області, але типи підрозділів, які передислокуються, і звідки вони передислокуються, є вагомим показником того, що російське військове командування все ще надає пріоритет поточним наступальним операціям на сході Україна, зазначають в ISW.

Інститут не спостерігав у відкритих джерелах повідомлення про те, що РФ передислокує цілі бригади з України в Курську область, але спостерігав повідомлення про передислокацію частин російських полків у цей район.

Нагадаємо, станом на 15 серпня, за даними ISW, росіяни незначно просунулися біля Глибокого і Лук’янців на півночі Харківської області, а також біля Новоселівки Першої та Желанного на південному сході від Покровська.

У той час як успіхи несподіваної Курської операції підвищили моральний дух в Україні, російські війська завдають удару у відповідь, захоплюючи нові території Донецької області.

Нагадаємо, зараз Росія втрачає на місяць біля 40 тисячі солдат-окупантів. Не виключено, що в Кремлі підуть на оголошення нової хвилі мобілізації.