Евакуація з Курської області
16.08.2024 11:59

Україна планує відкрити у Курській області гуманітарні коридори для евакуації цивільних. Як у бік РФ, так і в бік своєї території. Можливо, росіян вивозитимуть до міста Суми.

Про це повідомила віцепрем’єрка Ірина Верещук.

Окрім того, Сили оборони створюють зону безпеки на території Росії, прилеглій до українських кордонів.

"Зараз із військовими опрацьовуємо можливий маршрут гуманітарного коридору для цивільних із Курщини до Сум. Щодо гуманітарного коридору в бік РФ: така можливість є, але за умови відповідного офіційного запиту з російської сторони. Наразі такого запиту поки не надходило", – зазначила вона.

Ірина Верещук заявила, що задля захисту прикордонних областей України (насамперед Сумщини) Сили оборони створюють зону безпеки на території Росії, прилеглій до українських кордонів.

"У межах зазначеної зони перебувають цивільні росіяни. Вони перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права, якого Україна повністю дотримується", – наголосила віцепрем’єрка.

Тому, продовжила вона, силами українських військових планується проведення гуманітарних операцій задля підтримки цивільних у межах зазначеної зони.

Українські війська допускатимуть міжнародні гуманітарні організації до зазначеної зони безпеки з метою гуманітарного реагування, а також моніторингу гуманітарної ситуації.

Нагадаємо, прорив ЗСУ в Курську область показав, що українська армія здатна перемогти у війні з РФ. Російське командування кинуло для закриття прориву кордону піхоту, авіацію, бронетехніку, ракети, спецназ, але й на другий тиждень бойових дій на своїй території так і не змогло зупинити українців.