Зеленський
20.08.2024 13:50

Президент України Володимир Зеленський оголосив про намір створити «Міністерство української єдності». Це відомство буде займатися протидією російському впливу на українців, особливо за межами країни. Глава держави озвучив це під час свого виступу на нараді керівників закордонних дипломатичних установ України в Дніпрі 20 серпня, про що повідомляє ТСН.

Президент зазначив, що потрібно модернізувати державні інституції, щоб вони відповідали сучасним вимогам єднання всіх українців навколо України, її захисту та «зміцнення наших позицій у світі». Він вважає, що для цього Україні необхідно посилити свою інституційну присутність у країнах-партнерах.

Як зазначив глава держави, що це буде зроблено двома шляхами. Один із них – створення «Міністерства української єдності».

«Готуємо запуск нової інституції, яка забезпечить достатню силу глобальної української єдності. Мільйони наших людей в інших країнах, їхні зв’язки й відносини з Україною, захист наших спільних інтересів як нації – усе це буде сферою відповідальності нової інституції. Фактично це має бути міністерство української єдності та протидії російським впливам на українців. Передусім, за кордоном», – розповів Володимир Зеленський.

Глава держави зауважив, що РФ використовує шалений пропагандистський ресурс за кордоном, зокрема, скерований на українців. На його думку, одна лише система МЗС України із цим не впорається.

«Буде неправильним і просто очікувати реалізації відповідних завдань від різних міністерств та відомств. Потрібна інституція, яка вестиме інші державні інституції до визначених цілей. Найближчим часом представимо всі деталі», – анонсував Зеленський.

Президент назвав ще одним шляхом посилення інституційної присутності України у країнах-партнерах ухвалення рішення про відкриття нових консульств за кордоном, зокрема, в Польщі, Німеччині, Болгарії, Італії, Чехії, Словаччині, Франції.

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт про заборону російської церкви в Україні.

Нагадаємо, Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій підтримала заборону УПЦ МП в Україні.

Раніше повідомлялося, що в УПЦ вже не моляться за патріарха Кирила та запевняють, що не хочуть навіть згадувати про московський патріархат. УПЦ багато робить для українських захисників, зокрема регулярно відправляє на фронт якусь допомогу. УПЦ моляться за перемогу та незалежність України та згадують у молитвах митрополита Онуфрія.

До 24 лютого 2022 року в УПЦ була традиція, яка залишалася з радянських часів – у молитвах священники згадували російського патріарха Кирила. Але після повномасштабного вторгнення РФ у всій УПЦ це більше не відбувається.