гривны
30.08.2024 16:22

Національний банк надав конкретне формулювання щодо якості банкнот і монет при видачі «готівки на касі», повідомляє пресслужба НБУ.

Рагулятор доручив бізнесу під час надання послуги видавати лише придатні до обігу платіжні банкноти та монети, які не викликають сумніву в їхній справжності та платіжності.

Натомість зношені банкноти не повинні потрапляти до клієнтів, а мають вилучатися та здаватися разом із готівковою виручкою до обслуговуючих банків.

Також зазначимо, що Національний банк України встановив ліміт у 150 тисяч гривень на місяць для переказів між картками фізичних осіб (P2P). Це обмеження набирає чинності з 1 жовтня і триватиме пів року.

"Ліміт діє лише на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб", - йдеться в повідомленні пресслужби НБУ.

Згідно з даними прес-служби, ліміт не поширюється на рахунки волонтерів, які відповідають критеріям, зазначеним у постанові, а також на осіб, чий щомісячний дохід із підтверджених джерел перевищує встановлену суму обмеження.

Також ліміт не діє у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та до переказів юридичних осіб. Операції за реквізитами IBAN не обмежуються, додали в прес-службі.

Нагадаємо, до кінця 2024 року Національний банк України проведе експеримент із використання цифрової гривні (е-гривні). Участь у ньому зможуть взяти всі охочі.