ТЦК
05.10.2024 19:10

У соціальних мережах з'явилися відео, де священнослужитель УПЦ з Буковини звинувачує військовослужбовців у незаконних діях. Чернівецький обласний ТЦК та СП прокоментував ситуацію.

На відео, яке поширюється в мережі, видно, як священнослужитель УПЦ звинувачує військовослужбовців у незаконних діях, блокує рух транспорту та провокує конфлікт. Священник намагався забрати чоловіка, якого, за його словами, він виховував.

Священник, який представився Михайлом Жаром, заявив, що він є Героєм України та інвалідом І групи. У своєму емоційному зверненні він закликав усіх, хто має можливість, допомогти, та навіть звернувся до президента по підтримку.

Військові зазначили, що відео є маніпулятивним і не відображає реальної ситуації, яка мала місце.

За даними ТЦК, громадянин, про якого йдеться у відео, є військовозобов'язаним, який під час перевірки не надав уповноваженим особам військово-облікові документи, зокрема й про право на відстрочку.

Під час уточнення даних в обласному об'єднаному центрі мобілізації громадянин поводився адекватно, скарг до дій військових не мав. Після надання відповідних документів, чоловіку надано можливість для оформлення відстрочки.

На відео ж видно, як священнослужитель зібрав групу людей, що, за словами військових, заважало виконанню заходів мобілізації. А намагаючись створити суспільний резонанс, священник записав відео.

"Протиправних дій з боку представників ТЦК та СП стосовно чоловіка не було. Закликаємо громадян та представників медіа, критично ставитися до подібного контенту, перевіряти правдивість інформації та довіряти офіційним джерелам. Наголошуємо, розповсюдження неправдивої інформації, поширення ворожих наративів в умовах воєнного стану розцінюється як підтримка ворога", - наголосили в Чернівецькому обласному ТЦК та СП.

Тим часом у мережі продовжують з'являтися відео, де працівники ТЦК з бійками затримують військовозобов'язаних на вулицях, при чому в офіційних коментарях, як правило, пишуть що ніяких порушень з боку військових не було виявлено.

Українцям порадили, що робити, якщо чоловіка силоміць забирають до ТЦК.

Нагадаємо, що ТЦК затримують адвокатів, які захищають своїх клієнтів та надають правову допомогу.

Ми писали, що Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій підтримала заборону УПЦ МП в Україні. Також ми писали, що Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт про заборону російської церкви в Україні.

Зазначимо, що в УПЦ вже не моляться за патріарха Кирила та запевняють, що не хочуть навіть згадувати про московський патріархат. УПЦ багато робить для українських захисників, зокрема регулярно відправляє на фронт якусь допомогу. УПЦ моляться за перемогу та незалежність України та згадують у молитвах митрополита Онуфрія.

До 24 лютого 2022 року в УПЦ була традиція, яка залишалася з радянських часів – у молитвах священники згадували російського патріарха Кирила. Але після повномасштабного вторгнення РФ у всій УПЦ це більше не відбувається. В УПЦ не переходили на новий календар та святкують дати так, як і раніше.