обстріл
16:20

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Харківської обласної прокуратури направили до суду обвинувальний акт проти російського генерал-полковника та чотирьох його підлеглих. Їх звинувачують у порушенні законів та звичаїв війни та екоциді через обстріли ядерної установки «Джерело нейтронів» у Харкові, повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Масштаб обстрілів

У 2022 році по Національному науковому центру «Харківський фізико-технічний інститут», де знаходиться єдина у світі ядерна підкритична установка, було завдано 74 удари різними видами зброї, включаючи авіабомби, артилерійські снаряди та реактивні системи залпового вогню. Обстріли були цілеспрямованими, і російське керівництво було обізнане про розташування цього об'єкта.

обстрілобстріл

Військові посадовці серед обвинувачених

Головний обвинувачений – генерал-полковник, який на той час командував Західним військовим округом зс рф. Його підлеглі, серед яких два генерали та два полковники, віддавали накази на обстріли з позицій, розташованих у Харківській та Бєлгородській областях, а також з аеродромів Курська та Воронежа.

злочинці

Екологічні та матеріальні збитки

Згідно з експертизами, шкода навколишньому середовищу оцінюється у майже 15 мільярдів гривень, а відновлювальні роботи Інституту коштуватимуть понад 30 мільйонів гривень. Ворожими ударами знищено унікальне багатомільйонне обладнання, аналогів якого немає у світі.

Судовий процес

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Харківської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно російського генерал-полковника та чотирьох його підлеглих за фактами порушення законів та звичаїв війни і екоциду, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438, ч. 2 ст. 28 ст. 441 КК України).

Обвинувачені перебувають у розшуку і будуть судитися заочно. Досудове розслідування провела СБУ за підтримки військових, науковців та експертів.

Раніше повідомлялося, що на Херсонщині російські окупанти вбили свою ж ставленицю — гауляйтерку селища Абрикосівка.

Крім того, ми писали, що Національна поліція та СБУ в Запоріжжі затримали групу людей, яких завербували російські спецслужби для здійснення підпалів автомобілів українських військових та поліцейських. Серед затриманих — 20-річна місцева дівчина, її 26-річний співмешканець та неповнолітній. Зловмисники виконували злочинні завдання за вказівкою кураторів з Росії, фіксували їх на відео для отримання грошей. Російський куратор здав своїх агентів.