Суддя Олена Єщенко і комбайн: коротко про те, як в Уманському міському суді працюють на рейдерів і як до цього причетний нардеп Михайло Новіков

Численні реформи, гучні заяви влади і навіть війна не зупинили хабарництво в українських судах та рейдерство під прикриттям депутатів Верховної Ради. «Слуга народу» Михайло Новіков спільно з суддями різних інстанцій продовжує тиснути на аграрне підприємство, щоб виснажити і прибрати до рук його активи.

Наприкінці минулого року в Уманському міському суді сталася, на перший погляд, дрібна подія. Слідчий суддя Олена Єщенко видала Ухвалу, якою поновила кримінальну справу про те, що директор аграрного господарства «Агротрейд-Групп» «викрав» комбайн, який перебуває в довгостроковій оренді цього ж господарства.

Очевидно, пані суддя Олена Єщенко була переконана, що Ухвалу за її підписом не помітить ні громадськість, ні преса. Інакше вона б сто разів подумала, перш ніж видавати настільки протиправний і абсурдний документ, що служить не закону, а рейдерам, які вже кілька років намагаються різними способами захопити сільськогосподарське господарство «Агротрейд-Групп».

Давайте все ж таки детальніше розберемося, яким боком до цієї справи стоїть комбайн «JOHN DEERE 9680 WTS», 2007 року випуску. У грудні 2021 року адвокати юридичної компанії «Новіков і партнери», представляючи інтереси фіктивного власника, надіслали до слідчого відділу Уманського РУП ГУНП матеріали, в яких йшлося, що керівник аграрного господарства здійснив викрадення комбайна «JOHN DEERE 9680 WTS». Як передбачено українським законодавством, якщо є заява про вчинення злочину, то обов’язково має бути відкрита кримінальна справа і проведено розслідування. Таким чином було відкрито кримінальне провадження за номером 12021250320001405.

Звернімо увагу на формулювання заяви про злочин – керівник сам викрав комбайн, який орендує його господарство з 2016 року. Якийсь дивний мотив – викрав орендований власним підприємством комбайн, щоб що? Їздити на риболовлю? Запаркувати на своєму подвір’ї? Відкрити музей сільськогосподарської техніки? Слідство також шукало відповіді на ці та інші питання і правда таки з’ясувалася. Комбайн «JOHN DEERE 9680 WTS» нікуди не зникав, ніхто техніку не викрадав. Комбайн виявили на своєму місці – він стояв на майданчику сільськогосподарської техніки господарства «Агротрейд-Групп» і виходив на сезонні роботи збирати врожай.

Тому логічно, що у січні 2023 року слідчим було прийнято Постанову про закриття кримінального провадження на підставі того, що немає складу злочину. У Постанові зазначено, що «згідно з договором (найму) оренди транспортного засобу N 18/08/16 від 18 серпня 2016 року зернозбиральний комбайн марки «JOHN DEERE 9680 WTS», 2007 року випуску, реєстраційний номер 11071 АІ, перебуває в користуванні ПП «Агротрейд-Групп» з 2016 року на договірних умовах. Тому факт незаконного заволодіння даним комбайном керівником ПП «Агротрейд-Групп» під час досудового розслідування не знайшов свого підтвердження».

Однак минає майже рік після прийняття постанови про закриття справи і суддя Єщенко приймає ухвалу про її скасування на підставі скарги, яку написали адвокати нардепа Михайла Новікова з адвокатської компанії «Новіков і партнери». Тобто поновлює кримінальну справу про так зване «викрадення» техніки, якого не було. Висновки та вказівки, які Олена Єщенко вписала у свою Ухвалу, однозначно говорять про те, що вона або не читала документи справи, або приймала свою ухвалу на чиєсь замовлення.

Перше і найголовніше – пані суддя пропустила той факт, що комбайн ніхто не крав, його шукати не потрібно – він перебуває на тому ж місці з 2016 року – в оренді ТОВ «Агротрейд-Групп». Усі підтверджуючі документи знаходяться в матеріалах справи.

По-друге, суддя Єщенко навіть не поцікавилася, чому заявник зволікав стільки часу, перш ніж скаржитися на Постанову про скасування кримінальної справи.

По-третє, суддя скасувала Постанову про закриття кримінального провадження з підстав, які взагалі не передбачені Кримінально-процесуальним Кодексом України. Більше того, самовільно присвоїла нікчемним документам статус обов’язкових до виконання. Відповідно – грубо порушила чинне законодавство України та елементарні норми суддівської етики. Фактично Олена Єщенко, суддя Уманського міського суду, наділила себе повноваженнями законодавчого органу влади!

І наостанок, суддя надала вказівки слідству, хоча за законом такого права немає. Також цікаво, що в обґрунтуванні своєї ухвали суддя Олена Єщенко пише, що «не були виконані всі необхідні та можливі слідчі дії», однак не вказує, які саме дії має на увазі.

Така підозріла кримінальна справа і не менш підозрілі дії Олени Єщенко могли з’явилася з однієї причина – це частина багаторічного і спланованого рейдерського захоплення аграрного підприємства «Агротрейд-Групп», яким керує юридична компанія народного депутата від «Слуги Народу» Михайло Новіков.

Протягом останніх кількох років були спроби силового захоплення і цілий ряд сфабрикованих справ проти господарства. Зокрема, адвокати Михайла Новікова намагалися залякати очільника господарства, оголосити підприємство банкротом, звинуватити керівника у викраденні комбайна тощо. Ціль цих безкінечних позовів одна – рейдерське захоплення. Для цього чиниться постійний тиск на підприємство, щоб заблокувати роботу і в результаті захопити його активи – така схема дій злочинців в Україні, на жаль, не нова. І на сьогодні у цій схемі задіяні окремі представники суддівської влади. В тому числі суддя Уманського міського суду Олена Єщенко.

Чому рейдерам вдається відкривати настільки суперечливі справи і вигравати суди? Причина дійсно є. Михайло Новіков – чинний народний депутат від провладної партії і колишній суддя Київського апеляційного господарського суду. Михайло Новіков займав посаду заступника голови суду і наразі має професійні та дружні зв’язки з головою Північного суду Олегом Хрипуном та іншими суддями в Україні. Інформацію про це раніше вже оприлюднювали ЗМІ.

Вірогідно, що саме зв’язки Новікова як нардепа і колишнього судді вплинули на те, що суддя Олена Єщенко знову поновила абсурдну справу про «викрадення комбайна».

Якщо зібрати усі факти докупи, то виявиться, що розслідування потрібно відкривати не щодо комбайна, а стосовно діяльності судді Олени Єщенко і нардепа Михайла Новікова, який користується своїм депутатським впливом, старими зв’язками і приватною юридичною компанією, аби безкарно вчиняти рейдерські захоплення українських господарств.

Наразі до Вищої Ради Правосуддя направлена скарга на дії суді Олени Єщенко. Сподіваємося, що правосуддя нарешті станеться і судді будуть працювати на українську державу, а не на рейдерів.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости