Економіка і Культура. «Carpathian Space-2017»
05.07.2017 13:56

Фестиваль «Карпатський простір», ініційований Національним театром оперети, став першим великомасштабним мультикультурним проектом, який має сприяти сталому розвитку Прикарпаття, як європейського регіону.

Позитивний економічний розвиток країни чи регіону залежить від багатьох факторів. Те, що лежить на поверхні – це інвестиції, нарощування об’ємів товарообігу різних галузей, збільшення прибутку. За рахунок збільшення маси обігових коштів в економіці мають створюватися умови, що сприятимуть збагаченню населення, підвищенню добробуту громадян. Алгебра реальних процесів зазвичай набагато складніша, а ефективність розвитку спричинена багатьма факторами. Першим є той, що залучення інвестицій має свої умови і найголовніша з них - привабливість і стабільність економічного клімату. Розповідає народний депутат України, Президент Міжнародного благодійного фонду «Україна Інкогніта» Анатолій Матвієнко:

«Колись, задумуючи із Богданом Струтинським проект докорінних змін обличчя Івано-Франківщини, він сказав мені про те, що рух до позитивних економічних змін має йти через культуру. Культурні події – це дуже потужний сигнал до змін. Лише культурні ініціативи здолають ту інерцію, яка зазвичай супроводжує економічні процеси. Прикарпаття – особливий і економічно привабливий регіон, саме це ми стверджуємо і запрошуємо до столиці нашого краю митців, бізнесменів, дипломатів з різних країн світу. Масштабними акціями у сфері культури ми хочемо привернути увагу до нашого краю, продемонструвати свою готовність та відкритість до інвестиційних пропозицій».

У 2015 році Богдан Струтинський, театральний діяч, Голова НСТДУ, керівник Київського національного академічного театру оперети запропонував представникам країн Карпатського регіону ідею створення єдиного культурно-мистецького простору – фестивалю. Богдан Струтинський розповідає:

«Я народився на Івано-Франківщині, коли ж закінчив театральний інститут, залишився служити театру у Києві. Колись я став наймолодшим керівником театру – Київського театру оперети, який згодом, зусиллями нашої команди набув національного статусу, а ще згодом, ми ініціювали масштабні культурні проекти на міжнародному рівні. Таким чином, співпрацюючи на театрально-мистецькій ниві із представниками різних держав в Україні, ми отримали надпотужний інструмент для налагодження дружніх стосунків та ефективної співпраці – культурну дипломатію. В певний період часу, для мене стало надто важливим задіяти цей інструмент саме тут, на моїй Батьківщині, в Івано-Франківщині».

Театр – це модель світу. Вивчаючи театр, створюючи його, митці аналізують сьогодення, порівнюють його із минулим і передають на сцені свої думки, світосприйняття і тим самим задають суспільству напрямок руху та розвитку. Народжуються моделі майбутнього, які поступово, але неодмінно реалізуються.

Так само інвестиційним процесам мають передувати певні моделі, які слугуватимуть створенню алгоритмів втілення їх у реальність. Складовими цих моделей цілком можуть бути культурні проекти, щоправда, при умові ефективної і зваженої взаємодії із владними структурами.

Фестиваль «Карпатський простір» був підтриманий Міністерством культури України, обласною і міською владою Івано-Франківська. Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Олег Гончарук зазначає: «Фестиваль «Карпатський простір» став найбільш масштабною міжнародною культурною подією регіону. Ми поставили амбітне завдання — через єднання в мистецтві прийти до великих міжнародних бізнесових проектів, взаємовигідних партнерських зв'язків, залучення інвестицій. Мета фестивалю співзвучна із ідеєю проекту «Єврокарпатська ініціатива», який є частиною стратегії розвитку Івано-Франківської області на період до 2020 року. Нашим пріоритетним завданням є налагодження туристичних, економічних, промислових потоків, адже Прикарпаття знаходиться на перехресті транспортного сполучення нашої країни із західними сусідами».

ІІ Міжнародний фестиваль «Карпатський простір» відбувся на Івано-Франківщині у травні цього року. У мультикультурному проекті «Carpathian Space-2017» взяли участь представники з Австрії, Болгарії, Грузії, Естонії, Литви, Молдови, Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, Чехії, України. Творчі колективи, художники, скульптори, артисти, музиканти з цих країн на три дні перетворили місто Івано-Франківськ на велику творчу лабораторію, стати учасником якої могли всі бажаючі.

«Ми створили фестиваль «Карпатський простір», головна ідея якого звучить: «Мистецтво єднає світ», - розповідає Богдан Струтинський. - Фестиваль мав на меті привернути увагу до Карпатського регіону, сприяти інтеграції нашої країни до європейської спільноти. Мені хотілося, щоб артисти, художники, музиканти, митці з різних країн мали простір для обміну своїми новими ідеями і своїми культурними традиціями, простір, де ділилися б творчими надбаннями, планували і створювали спільні проекти. Під час першого фестивалю «Карпатський простір» діяла локація С2В (сrеative to business), де вперше зустрілися представники влади, бізнесмени, політики, митці з різних країн. Це був перший крок до того, що на цьогорічний форум фестивалю «Карпатський простір» для участі прибули представники 43 різних країн, серед яких 29 Надзвичайних і Повноважних Послів країн-партнерів. Всі вони стали учасниками обговорення економічного та культурного потенціалу нашого краю. Їм були представлені можливості, потенціальні переваги регіону і я щиро сподіваюся, що саме в Івано-Франківську вже утворилися зародки того, що в майбутньому слугуватиме справжньому розквіту культури та економіки краю».

Вперше, на фестиваль «Карпатський простір» для участі у міжнародному круглому столі «Мистецтво, що єднає» до столиці регіону прибули понад 80-ти дипломатичних осіб, державних діячів з усього світу. Для багатьох учасників форуму, серед яких були численні представники країн Карпатського регіону можливості Прикарпаття стали приємним відкриттям.

Тематично і локально скомпоновані мистецькі осередки - дванадцять різноманітних локацій, розташованих у найкрасивіших куточках Івано-Франківська, на центральних вулицях та площах стали особливістю проведення «Карпатського простору». У перший день на локаціях фесту відбувалося понад 30-ти мистецьких подій і не менше 20 акцій проходили щоденно протягом ще двох днів триденного фестивального марафону.

Стартував «Карпатський простір» рядками поезії «Розвивайся ти, високий дубе» видатного українського літератора Івана Франка. На площі біля театру ідеолог фестивалю, н.а. України Богдан Струтинський розпочинав літературний флешмоб «Франко об’єднує!» словами:

« Гей, уставаймо, єднаймося,
Українські люди!
Єднаймося, братаймося
В товариство чесне,
Хай братерством, щирими трудами
Вкраїна воскресне!»

Ініціативу підтримали Міністр освіти України Л. Гриневич, Заступник міністра культури України Юрій Рибачук, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини Ерно Кешкень, Надзвичайний і Повноважний Посол Болгарії Красімір Неделчев Мінчев, Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцинків, музикант і композитор Олег Скипка. У Франківську та Коломиї протягом дня різними мовами Івана Франка читали студенти, школярі, артисти, громадські та політичні діячі, дипломати, митці, бізнесмени.

Спеціально до фестивалю художниками різних країн були підготовлені численні виставки, проводились інтерактивні візуальні арт-проекти, майстер-класи. До арт-проектів, що розташовувалися в Музеї мистецтв Прикарпаття, Івано-Франківському історико-краєзнавчому музеї та просто неба на вулицях Івано-Франківська долучалися всі бажаючі. Вперше, на Прикарпатті були представлені вже відомі в Україні та за кордоном арт-проекти, одним з яких стала інсталяція з проекту В. Сидоренка «Деперсоналізація», розміщена у парку Палацу Потоцьких.

Чеський Театр тіней «Метро» на «Карпатському просторі» імпровізував разом із глядачами. Актори розкрили присутнім секрет, як створюється вистава при світлі та у темряві й дозволили бажаючим, самим спробувати зіграти, створивши інтерактивний фінал спектаклю. У чотирьох кінозалах комплексу «Люм’єр» демонструвалися нові українські та зарубіжні кінострічки, мультфільми, документальні картини, при чому вхід на кінолокацію був вільний, як і на більшість фестивальних проектів.

Особливими, елітарними проектами на «Карпатському просторі» стали Міжнародні театрально-концертні програми класичної музики у міській Філармонії. Центральне місце в них належало опереті, жанру театру-ініціатора фестивалю і найпозитивнішому жанру класичної музики! Артисти Будапештського театру оперети та мюзиклу, артисти Національної оперети України та солісти провідних зарубіжних театрів підготували унікальні фестивальні програми, які пройшли тільки один раз – на фестивалі «Карпатський простір».

Ексклюзивним проектом в рамках фесту був джазовий концерт у пасажі Гартенберг, де музикою і джазовими читаннями атмосферу мистецької свободи створювали відомі українські, польські та американські музиканти.

На головному сценічному майданчику міста, відбувалися численні виступи українських та зарубіжних творчих колективів DAGADANA (Польща) «Колха» (Грузія), Zvaigzdune» (Литва), ін., об’єднаних тематикою народних традицій країн Карпатського регіону. Гурти початківців а поряд з ними знані, успішні колективи приваблювали багатьох прихильників етно, фолк, сучасної рок музики. Хедлайнери фестивалю Олег Скрипка і НАОНІ, Фома та гурт «Мандри», чарівна Тіна Кароль щовечора збирали в центрі міста величезну фестивальну аудиторію.

Значний резонанс серед представників туристичного бізнесу Івано-Франківська викликали презентації туристичного потенціалу країн карпатського регіону, які проводили посли країн-учасниць фестивалю, а дегустація вин і національної кухні, що відбувалися на окремих локаціях Cuisines SPACE та Wine SPACE додали фестивалю незабутнього смаку!

Місією благодійності організатори фестивалю прагнули привернути увагу до соціальних проблем регіону. В рамках діяльності театральної та дитячої локацій фесту більше 700 дітей із дитячих будинків Івано-Франківської області відвідали дитячу виставу і взяли участь у перформансі «Карта України». Міністр культури України Євген Нищук особисто підтримав своєю участю благодійні проекти. Напередодні фестивалю дітки з різних дитячих закладів Франківщини розпочали і провели мистецьку акцію добра. Юні митці розписували екологічні іграшки, які згодом реалізовувалися на благодійному фестивальному ярмарку. Зібрані кошти організатори направили до Міжрегіонального центру соціально-психологічної реабілітації дітей Івано-Франківщини.

«Фестиваль став непересічною подією для українського скульптурного осередку, – розповідає куратор Sculpture SPACE та Art SPACE Наталя Сухоліт, - у скульптурному симпозіумі взяли участь представники різного віку всіх трьох скульптурних шкіл України - львівської, харківської та київської. Молодих скульпторів була переважна більшість, вони надихали симпозіум інтенсивним пошуком та завзяттям, а по завершенні приємно вразили всіх своїми роботами».

Скульптурний симпозіум «Міфологеми простору міста» - проект, визначний для Івано-Франківська і для розвитку сучасного мистецтва, викликав ажіотаж в пресі і велику зацікавленість поціновувачів мистецтва. Скульптори з Івано-Франківська, Києва, Харкова Запоріжжя створили десять скульптурних композицій на теми міфів Карпат. Більшу частину міфічних паркових скульптур організатори фестивалю передали у дар місту Івано-Франківськ.

Другий рік поспіль фестиваль «Карпатський простір», ініційований Київським національним академічним театром оперети, вдало відбувся у Івано-Франківську. Перші ініціативи представити культуру та можливості для розвитку одного з найкрасивіших регіонів України, на думку учасників і гостей, видалися успішними. Відтепер, зосереджуючись на можливостях краю, все частіше виникають великі та малі культурні проекти. І це добрий знак! Є реальна перспектива, що інвестиційний клімат регіону буде характеризуватися «сонячною погодою»!

«Зараз на моїй рідній землі, на Івано-Франківщині, активно з’являються все нові і нові культурно-мистецькі проекти, - говорить Богдан Струтинський, - і я дуже тішуся з того. Культура – це основа, базис державності. Українська культура, її автентичність, неперевершений місцевий карпатський колорит, на етапі міжнародного обміну неодмінно сприятимуть тому, що Прикарпаття стане економічно розвиненим, успішним регіоном».