дипломування моряків
11.06.2023 15:50

Нещодавно Київський окружний адміністративний суд прийняв рішення, яким зупинив процес дипломування моряків за прозорою системою. Чим повернув можливість для старої гвардії регіоналів збагачуватися на традиційно «хлібній» корупційній схемі. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, йдеться про щорічний оборот у 150 млн доларів.

До кінця 2022року дипломуванням моряків опікувалася Державна кваліфікаційна комісія (ДКК), яка утворювалась Інспекцією з питань підготовки та дипломування моряків (ІППДМ). Проблема у тому, що процес проходив максимально закрито: з моряків, які кожні 5 років зобов’язані проходити переатестацію, за посередництвом так званих «агентів» вимагалися хабарі у кілька тисяч доларів. Враховуючи, що моряків в Україні понад 150 тисяч, можна уявити, які колосальні суми отримували зацікавлені особи.

Документи тих, хто підлягає атестації, вносилися до державного реєстру моряків. У грудні 2022 року уряд прийняв постанову № 1499, яким функції дипломування моряків було передано Державній кваліфікаційній комісії моряків (ДККМ) при Адміністрації судноплавства України. З набуттям чинності постанови реєстр перестав функціонувати – до нього не було доступу ані у попередньої, інстанції, що атестувала моряків, ні у нової. Втім, відомі випадки, що з даного реєстру з’являються документи, які моряки використовують для верифікації або для подальшого працевлаштування. Це означає, що доступ до персональних даних моряків мають приватні особи, які можуть використовувати його у своїх цілях.

Скандальна ухвала суду фактично заборонила Адміністрації судноплавства України проводити атестацію моряків. Отже, стара корупційна схема, за якою агенти «обілечували» 150 тисяч українських моряків, повертається. Про небезпеку повернення старих корупційних схем у дипломуванні моряків заявляють і у НАЗК, і у Центрі протидії корупції. «У стилі ОАСК він зупинив постанову Кабміну, яка ліквідувала багаторічну корупційну схему поборів з українських моряків. Якщо коротко, то з моряків здирали тисячі доларів за отримання необхідного папірця. Понад 150 тисяч українських моряків змушували платити хабарі за їхні ж документи», - йдеться у коментарі ЦПК. Немає сумнівів, що у збереженні цих схем зацікавлені особи, котрі заблокували реформу атестації моряків.

Їхні імена відомі. Насамперед, суддя КОАС суддя Київського окружного адміністративного суду Андрій Балаклицький, який своїм рішенням фактично повернув стару систему дипломування моряків. Прізвище Балаклицького добре відоме – він входить до ганебного списку «суддів Майдану». Так, саме він у 2014 році заборонив мирні зібрання у Вишгороді, пояснивши це тим, що, нібито вулиці, де мали намір зібратися протестанти, «занадто вузькі і не призначені для такої кількості людей». За три роки за скаргою на це рішення Вища рада правосуддя намагалася звільнити Балаклицького – він був на певний час відсторонений від здійснення правосуддя. Проте йому вдалося залишитися на посаді.

Не чужий Андрію Балаклицькому і олігарх-втікач Костянтин Жеваго: саме завдяки «лояльності» судді йому вдалося уникнути серйозних неприємностей. Так, у 2015 році Балаклицький ухвалив рішення, яким заборонялося арештовувати рахунки банку «Фінанси та кредит», який перебував на порозі банкрутства, та списувати кошти з його рахунків на користь постраждалих вкладників. Навіть юристи назвали цю судову ухвалу «правовим нігілізмом», адже фактично Балаклицький своїм рішенням довів, що суд може «дозволити» банку не розраховуватися за своїми зобов’язаннями з вкладниками.

У липні 2016 року Балицького за це рішення було притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді відсторонення від здійснення правосуддя на 6 місяців. Трохи згодом його намагалися звільнити з посади – через винесення неправомірного рішення на користь забудовника ЖК «Празький квартал-2» Костянтина Кукси.

Також відомо, що Андрій Балаклицький брав самовідвід під час голосування за звільнення членів скандального Окружного адміністративного суду Києва. Що таке ОАСК – нагадувати зайвий раз не треба: суд відзначився низкою скандальних ухвал, а ім’я його колишнього голови суду Павла Вовка стало символом корупції та безкарності.

Цікавими є постаті і тих, чиї позови задовольнив Балаклицький. Один з них – такий собі Олександр Бахонько. У мережі практично немає інформації про цього персонажа, а також – яке відношення він має до морської справи в цілому і дипломування моряків зокрема. Швидше за все, його роль в цьому процесі зводиться до простого виконання, що не звільняє його від подальшої відповідальності за участь у цій справі.

А от про іншого позивача – Олега Пастернака – відомо більше. Судячи з його біографії, він має досвід у морській сфері, був керівником кількох державних підприємств. Наразі він позиціонує себе як голова Організації ветеранів флоту та член правління Асоціації морських капітанів Одеси. Зрозуміло, чому тим, хто стоїть за позовом, знадобилася людина з такими регаліями – важливо було додати цьому позову ваги та від імені Пастернака нібито висловити точку зору моряків.

Втім, Пастернак також неоднозначна особистість – він близький соратник одіозного екс-регіонала Сергія Ківалова. У 2015 році навіть балотувався від його Української морської партії до Одеської міськради. Втім, невдало.

Також відомо, що Олег Пастернак був керівником контейнерного відділу державної судноплавної компанії «Чорноморське морське паропластво», начальником відокремленого підрозділу «Управління спеціалізованого обладнання» ДСК «ЧМП». За час його керівництва з підприємства в Іллічівську, яке виробляє контейнери, зникло 1500 нових та 1000 старих контейнерів.

До речі, інтереси Пастернака у цій справі представляє адвокат Олександр Росінський – колишній прокурор відділу Військової прокуратури Південного регіону, якого у червні 2020 року затримали за хабарництво.

Втім, набагато цікавішими та відомішими є ті, чиїх імен немає у позовних заявах, але хто, за нашими даними, керує процесом. Їх щонайменше двоє – колишній народний депутат від Партії регіонів Вілен Шатворнян та екс-депутат Одеської обласної ради від ПР Олег Вархушев.

На даний момент Шатворнян – відданий член «сім’ї» Віктора Януковича, близький друг його сина, - мужньо бореться з ворогами у «батальйоні Дубай». Відомо, що попри повномасштабну агресію росії, він залишився переконаним проросійським діячем. У нього багата фактами біографія. Так, до потрапляння до Верховної Ради він був заступником голови Державної екологічної інспекції, яка відзначилася низкою корупційних рішень. Не виключено, що саме зв’язки з екологічними інституціями допомогли Шатворяну згодом заробляти на утилізації небезпечних відходів.

Після обрання до парламенту він не проявляв жодної законотворчої активності, натомість з готовністю голосував за одіозні рішення регіоналів. Так, Шатворян є одним з підписантів звернення до польського Сейму з вимогою визнати Волинську трагедію геноцидом поляків українцями. Також його прізвище є у списку тих, хто голосували за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року, які обмежували права людей на мирні зібрання. Будучи цілком заможною людиною – у сім’ї Шатворнянів є бізнес в Єнакієво, на батьківщині Януковича, - у декларації він вказував річний дохід у 35 тисяч гривень і брав у Верховній Раді компенсацію за житло.

Відомо, що після початку Революції гідності Вілен Шатворян був головним організатором розгону Євромайдану у Донецьку – направив туди «тітушок», допомагав фінансувати бойовиків ДНР та ЛНР.

Після зміни влади у 2014 році Вілен Шатворян не розгубився і зайнявся прибутковим бізнесом – лотереями, зокрема, контролює мережу «Спортлото». Не останню роль зіграла його близькість до екс-міністра МВС Арсена Авакова: окрім того, що вони разом входять до Спілки вірмен України, яку очолює Шатворян, відомо, що вони є друзями та партнерами.

Також у ЗМІ згадували, що Вілен Шатворян причетний до викрадення вантажів на одеському напрямку. Він прилаштував лояльних до нього людей до структури державної воєнізованої охорони вантажів, що дозволило йому контролювати одеську залізницю.

Інший регіонал, який намагається заблокувати реформу дипломування моряків – екс- депутат Одеської облради від ПР Олег Вархушев, кум сина Януковича. У 2010 році він заявив про те, що нібито тодішній заступник міністра екології Богдан Преснер вимагав у нього хабар у 200 тисяч доларів за сприяння у призначенні Вахрушева начальником інспекції. Сам Преснер, якого, до речі, засудили на 9 років, провини не визнав, стверджував, що його просто підставили, адже справа шита білими нитками – свідчення розмиті, а записи розмов змонтовано. Втім, довго Олег Вахрушев на посаді голови Державної екологічної інспекції Одещини не протримався – у 2014 році з’ясувалося, що він підробив диплом про закінчення Одеського політехнічного університету, і його зі скандалом звільнили.

Про те, що Вахрушев може бути причетний до збору хабарів на атестації моряків, ЗМІ писали ще 2013 року. Також у пресі з’являлася інформація про його сім’ю – зокрема, батька Олександра Вахрушева, компанія якого разом з панамським офшором непрозоро виграла тендер на 2,6 млн грн на вивіз сміття в Одесі.

Як видно, попри те, що війна триває другий рік, колишні регіонали, які звикли збагачуватися на корупційних схемах, почуваються впевнено і безкарно. Так само, як і судді, які не бояться ухвалювати очевидно неправомірні рішення. Адміністрація судноплавства, якій судовою ухвалою заборонили займатися дипломуванням моряків, має намір подати апеляцію. Адже, за словами голови Адміністрації Євгена Ігнатенка, ухвалена урядом постанова мала на меті покласти край зловживанням у сфера дипломування моряків та максимально наблизити процедуру дипломування в Україні до європейських стандартів.

Один з ініціаторів реформи атестуванні моряків, міністр інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що за час дії постанови українські моряки отримали більше 2000 тисяч кваліфікаційних документів – за прозорою системою тестування CES 6.0. Ухвала суду призупинила цей процес на невизначений термін.

А міністр цифрової трансформації Михайло Федоров стверджує, що судовим рішенням зупинено плани з цифровізації галузі – зокрема, запуск сервісів для моряків через портал Дія» за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Втім, ініціатори реформи сподіваються на те, що наступна судова інстанція скасує попереднє рішення КОАС. Зрештою, якщо зараз дозволити регіоналам та «рішалам» продовжувати збагачуватися на дипломуванні моряків та інших «хлібних» сферах, то дуже скоро Україна скотиться в часи правління Януковича.