Суд
14.11.2023 16:17

Якою буде Україна після війни? Чи прийдуть інвестори, чи опиняться за ґратами корупціонери, чи будуть покарані колаборанти? Багато в чому це залежить від прозорості, ефективності та справедливості української судової системи. А вона досі, на десятому році війни з Росією, просякнута людьми із сумнівною репутацією. Навіть на найвищому рівні.

Риба гниє з голови, а українська судова система — з Верховного Суду, найвищого в судовій системі України. У цій статті ми розповімо про одну з суддів, щодо яких у журналістів та громадськості накопичилося багато питань, зокрема стосовно беззастережного виконання нею бажань Офісу Президента.

Суддя Верховного суду Світлана Бакуліна продовжує виносити вироки попри те, що Громадська рада доброчесності ще у 2017 році висловлювала свої зауваження проти її кандидатури, розслідувачі “Наших грошей” писали про родинний підряд родини Бакуліних, а журналісти американської Радіо Свобода писали про мільйони в її декларації ще у 2014-му. Які до неї питання?

Світлана Віталіївна Бакуліна народилася у Києві у 1967 році, завершила Університет Шевченка у 1991 за спеціальністю “Правознавство”, працювала у районних судах столиці, згодом в апеляційному господарському суді, Вищому господарському суді (з 2016 року після реформи судової системи — у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду.

Господарські суди розглядають справи про гроші. А господарські суди у складі Верховного Суду — про великі гроші. Чи треба дивуватися, що у 2014 році Світлана Бакуліна вже задекларувала понад 3 мільйони гривень доходів, переважно йшлося про спадщину. А розслідувачі з Bihus.info знайшли у автопарку судді Бакуліної розкішний позашляховик Toyota Prado 2008 року випуску, яка могла коштувати тоді близько 30 тис.доларів США.

У 2016 році в Україні відбулася судова реформа. В нас був шанс відфільтрувати недоброчесних суддів та відправити їх на пенсію. Біографії суддів ретельно вивчали експерти з громадського сектору у складі Громадської ради доброчесності. Вони забракували кандидатуру Бакуліної та наклали вето на її призначення, але Вища кваліфікаційна комісія суддів змогла це вето подолати. Кругова порука та корпоративна солідарність у судовій системі настільки сильні, що перезавантажити систему не вийшло. Впевненості в собі Бакуліній також додає її вірна служба Офісу Президента, на замовлення якого вона систематично приймала і приймає неправосудні рішення, що суперечать Конституції України.

Але завдяки активістам ми знаємо наших суддів тепер краще. Які претензії висувала Громадська рада правосуддя до Світлани Бакуліної? Якщо коротко, експерти вирішили, що пані суддя “не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики”. Дійсно, про яку доброчесність може йти мова, коли суддя всупереч закону підмінює поняття і на біле каже чорне? Якщо ж більш розлого, то йдеться про виконання вказівок влади, прийняття рішень всупереч законодавству, втручання у систему автоматичного розподілу справ між суддями, зокрема:

1. Під час розслідування по одному з кримінальних проваджень слідчі Генпрокуратури встановили, що Світлана Бакуліна належить до групи суддів Вищого госпсуду, на яких з 2011 по 2014 роки розподіляли справи з порушенням законного порядку. Тобто хтось втручався у роботу автоматичного розподілу справ між суддями, щоб до Світлани Бакуліної потрапляли ті справи, а не інші.

“Встановлені факти тривалого існування в Вищому господарському суді України негативної неформальної практики щодо організації розподілу справ. Така практика мала можливість утвердитися в Вищому господарському суді України лише за активної чи мовчазної згоди з нею суддів цього суду з нехтуванням принципу незалежності судді”, - йдеться у звіті Громадської ради доброчесності.

2. Попри те, що Світлана Бакуліна мала власне житло та помітні доходи, вона продовжувала користуватися квартирою, яку їй надала Київська міська рада.

3. Світлана Бакуліна стверджувала, що розлучена, і тому статки чоловіка у декларації не записані. Але вона продовжувала подорожувати з ним світом після формального розлучення до Італії та Грузії.

4. Світлана Бакуліна була у складі колегії суддів, рішення яких викликало широкий суспільний резонанс та незадоволення судовою системою, кажуть активісти Громради доброчесності. Судді підтримали забудовника з оточення ексрегіонала Володимира Зубика, який хотів забудувати частину заповідника “Стародавній Київ” без погодження з ЮНЕСКО. Згодом Верховний Суд скасував це рішення.

Суддя Бакуліна продовжує вирішувати долі відповідно до побажань Офісу Президента і сьогодні, у 2023 році. Попри закон, здоровий глузд і всі наведені вище зауваження та питання.