Дмитро Вербицький, заступник генерального прокурора
24.06.2024 19:30

Останнім часом у пресі згадується прізвище заступника генерального прокурора Дмитра Вербицького. Приводом для зацікавленості НАБУ стало журналістське розслідування колись авторитетної програми «Схеми». Втім, це «розслідування» виглядає як типова медіа-атака, причому скроєна нашвидкуруч. І через те, що замовники так квапилися полити брудом свого «кривдника», їх легко вирахувати.

Отже, нагадаємо суть справи. Журналістський проект «Схеми» вийшов з розслідуванням, згідно з яким Дмитро Вербицький нібито «незаконно збагачувався» за допомогою своєї коханої жінки. Яка навіть не є його законною дружиною. І це викликає щонайменше здивування, адже «Схеми» - це якісний авторитетний проект, який відзначився не одним серйозним розслідуванням і який зазвичай опирається на «залізобетонні» факти. А тут, вочевидь, розслідувачі отримали замовлення, але у них було там мало матеріалу, що вони полізли в особисте життя фігуранта своєї медіа-атаки. Причепилися до доходів жінки, з якою у заступника генпрокурора були романтичні стосунки.

Ці факти виглядають так непереконливо і жалюгідно, що навіть трохи соромно за колег. Хоча, з іншого боку, вони витиснули все, що могли, щоб склепати бодай якийсь компромат на Вербицького. Більше ж нічого немає! Якщо подивитися на його професійну діяльність, то з’ясується, що він – один з найбільш шанованих та авторитетних прокурорів в ОГП, робота якого зосереджена на економічних злочинах. Вербицький, з одного боку, послідовно відстоює посилення відповідальності за ведення нелегального підприємництва, з іншого – постійно наголошує на недопущенні неправомірного тиску на доброчесний бізнес.

Вербицький неодноразово доручав керівникам обласних прокуратур провести аудит усіх кримінальних проваджень, у яких фігурують представники бізнесу, щоб оцінити правомірність обраних обмежувальних заходів. І часто траплялося, що після втручання Дмитра Вербицького, який проводив детальний аналіз винесених рішень проти підприємців, ці заходи були значно пом’якшені.

Але ж ці факти – нудні, їх у розслідування для дискредитації опонента не вставиш. Тим більше, якщо є чітке замовлення – «топити» людину. Втім, посадовець мовчати не став і дав інтерв’ю поважному ЗМІ, в якому аргументовано відповів на всі закиди і переконливо довів, що проти нього справді працюють «фейкомети».

Це інтерв’ю все розставило по своїх місцях. На думку Вербицького, замовники кампанії за допомогою подробиць його особистого життя намагаються дискредитувати як його самого, так і інших слідчих та свідків у кримінальному провадженні. Дмитро Вербицький кілька разів повторив, що жінка, через яку недоброзичливці намагаються «дістати» його, має власний прибутковий бізнес, який дає їй солідний дохід. Саме тому вона має можливість купувати дорогі автомобілі та елітні будинки. А вносити її статки до декларації у прокурора немає юридичних підстав, адже вони наразі не є родиною, не ведуть спільного побуту та не мають спільного сімейного бюджету.

Заступник генерального прокурора наголосив, що сам найбільше зацікавлений у проведенні ретельного розслідування, яке не лише відновить його чесне ім’я, але й виведе на чисту воду замовників цієї фейкової кампанії. І тут ми підходимо до найцікавішого: а звідки з ростуть ноги у цього, так би мовити, «розслідування?». Все пояснюється дуже просто: є комерційний банк, розслідування щодо якого вів Офіс генерального прокурора і який нині перебуває у стані ліквідації та виведення з ринку. Прокурори виявили цілу схему за участю цього банку, який обслуговував операторів грального бізнесу. Державна податкова служба України встановила по цьому банку порушень на понад 7 млрд грн.

Чи достатня ця сума, щоб мститися прокурору, який особисто викрив незаконну схему та припинив злочинну діяльність банку? Питання риторичне. Проте «схемники», які намагалися потопити поважного прокурора, круто прорахувалися. Ніхто не повірив у факти, наведені у цьому «розслідування». Адже всім зрозуміло, що коли роблять закиди, не пов’язані з професійною діяльністю, а копирсаються в особистому житті, це не викликає жодної довіри.

Тому цілком природно, що колеги та керівництво Офісу генеральної прокуратури не повірили у цю маячню та виступили на захист Дмитра Вербицького. Сам прокурор на час розслідування вчинив мудро та перерозподілив свої обов’язки серед колег. Пообіцяв, що повернеться до їхнього виконання лише після об’єктивного та всебічного розслідування цього неприємного інциденту. І дуже хотілося б, щоб НАБУ провело неупереджене розслідування, а не зосередилося на хайпі та політичному піарі, як дехто у нас полюбляє.

Тепер дуже важливо, щоб Офіс генерального прокурора й надалі дотримувався такої позиції щодо заступника голови ОГП. Адже ця справа є знаковою для всіх співробітників прокуратури, а також тисяч інших непідкупних слідчих, які, попри шалений спротив економічних злочинців, продовжують свою справу в інтересах країни.

Цілком очевидно, що ця справа виходять за межі конкретної особистості. Бо якщо почнуться переслідування таких професіоналів, як Дмитро Вербицький, вся правоохоронна система України просто розсиплеться. Тепер дуже важливо, щоб керівництву ОГП та силовому блоку в Офісі президента України вистачило волі та мудрості зробити правильні висновки, не повірити у відверто брехливу і замовну кампанію та зберегти професіоналів своєї справи. Зрештою, саме вони стоять на стражі інтересів країни та працюють заради її блага.