Юрій Корольчук
19.07.2021 20:00

Лідери Сполучених Штатів і Німеччини провели спільну зустріч та висловились з приводу територіальної цілісності України та "Північного потоку-2". Про те, як ця зустріч вплине на Україну в інтерв'ю кореспонденту Інтернет-видання Новини України - From-UA.com розповів співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Новини України - From-UA.com: Які наслідки ця зустріч матиме для України?

Юрій Корольчук: Будь-який результат мав би бути показовим для України — сторони, яка вважає, що вона зацікавлена у вирішенні питання “ПП-2” і пов'язує з майбутнім ГТС. Це помилкова позиція взагалі. Це штучно створена така картина світу, мовляв, що “ПП-2”, по-перше, міг вплинути на зменшення транзиту через Україну. “ПП-2”, як і “Північний потік”, ці газопроводи постачають газ в регіони, куди Україна ніколи газ не транзитувала, крім Чехії, яка відмовилась, але це 10 млрд кубів в цілому, це максимум, навіть вони менше брали. От все, що втратили після першого “Північного потоку”.

“ПП-2” взагалі не впливає, він повністю орієнтується на ринок Німеччини, Великої Британії, Голландії, Франції, Данії і Польщі. Це була така викривлена картина світу.

Новини України - From-UA.com: Для чого це було зроблено?

Юрій Корольчук: США ставили питання “ПП-2” як один з інструментів впливу в цілому на геополітичні відносини з Росією, по багатьох питаннях, як ми бачили, в тому числі з Китаєм. Китайський ринок взагалі чомусь недооцінюють. Якщо ми говоримо про “ПП-2”, то ми говоримо і про Китай, тому що там інтереси Росії і США зійшлися, тому що Росія побудувала в Китай “Силу Сибіру”, вони будуть нарощувати туди поставки газу. І цей конфлікт був ще при Трампі, бо він був лобістом LPG-газу. Тобто все дуже часто банально просто.

Новини України - From-UA.com: Говорять, що “ПП-2” - це ризики для енергетичної безпеки Європи

Юрій Корольчук: Я думаю, що Європа сама здатна розібратися, де у неї ризики. Ми достатньо дрібний гравець на цьому геополітичному полі. Це питання було не наше з самого початку, “ПП-2”, і зараз не наше питання. І на щастя для нас, воно ніяким чином не впливає на обсяг транзиту газу. Про що будуть домовлятися Байден і Меркель? Я думаю, що більше про свої аспекти діяльності. Коли Байден сказав, що “ПП-2” вже практично реалізований, чого накладати санкції — фактично це була констатація того, що це вже пройшли. А ми ще тут танцюємо, стрибаємо через вогнище.

Я оптиміст щодо завантаження ГТС. Ситуація, яка розгортається на європейському ринку, показує, що обсяг споживання може зростати, у випадку, якщо не буде якоїсь кризи. Європа потребує більше газу, тому я думаю, що мінімум 40 тис. кубів ми будемо мати. Але в цілому, звичайно, треба думати про те, що якщо скоротиться транзит газу, щоб наші споживачі були з газом. Для цього просто треба провести редизайн, практично переоблаштувати роботу ГТС, тобто побудувати частину нових інтерконекторів, змінити роботу компресорних станцій. Це десь 50 млрд грн, от з цими конкретними пропозиціями можна виходити. А от всі інші гарантії — про що будуть домовлятися? Не буде ніяких розмов про гарантії, бо вони їх не можуть дати.

Риторика Німеччини: "Мы за все хорошее и против всего плохого". Я так розумію, що нашим товаришам настукали по голові, і вони перестали педалювати цю тему компенсації, тому що їм сказали: Ви що, взагалі неадекватні люди, хто вам буде просто так гроші давати? Ніде в світі такого немає. Хто ми для Німеччини? Ми з ними якісь спільні проекти робили і зараз його ділимо? Ні. От в чому проблема, що ми за ці роки з німцями не спромоглися вибудувати партнерські відносини в якихось проєктах. А з росіянами там бізнес капітально працює.

Новини України - From-UA.com: Який ви бачите вихід із ситуації?

Юрій Корольчук: Я розумію, що у нас конфлікт з РФ, але є один варіант: сідати за сіл переговорів з росіянами і говорити з ними. Якщо “Нафтогаз” не гидує російськими грішми і бере у них гроші, а “Енергоатом” купує ядерне паливо, ДТЕК купує вугілля — і все нормально. А тут ні. На жаль, наші зовнішні партнери підвели до цього. І ми опинилися в ситуації, коли європейські компанії доведуть ситуацію до того, що цінність ГТС України як така буде абсолютно девальвована. І тоді ми самі прийдемо і скажемо: ну, візьміть вже і управляйте. А нам скажуть: ну, добре. І вони тоді спокійно поїдуть у Москву, домовляться, і буде транзит, але ми будемо отримувати меншу частину.

Такий варіант розглядався ще в 2018-2019 роках. Був відбір компаній. Там була італійська компанія, словаки. Добре, що поки що це все пресіклося. Тобто з транзитом ми будемо, але хто це все буде робити і хто буде обслуговувати — от це питання відкрито у майбутньому.