Дмитро Вербицький
24.06.2024 18:45

Заступник генерального прокурора України Дмитро Вербицький був призначений понад 2 роки тому. Серед його завдань – запобігання можливим зловживанням правоохоронців у провадженнях, де фігурують підприємці, а також боротьба з нелегальними видами економічної діяльності: контрабандою, виробництвом та збутом контрафакту, нелегальним гральним бізнесом, тощо. Та за останній місяць все частіше його прізвище зʼявляється на шпальтах українських ЗМІ у звʼязку зі скандальними журналістськими розслідуваннями. Днями стало відомо, що НАБУ розпочало кримінальне провадження щодо можливого незаконного збагачення Вербицького.

Українські Новини поспілкувалися з Вербицьким про його майно, особисте життя та яким чином цей скандал повʼязаний з резонансним розслідуванням щодо субʼєктів грального бізнесу.

Пане Дмитре, за останній місяць найбільший резонанс викликало розслідування щодо ваших стосунків з Христиною Ільницькою, яка за даними ЗМІ є вашою дівчиною і під час війни стала власницею нового Porsche та 3-поверхового котеджу вартістю 52 мільйони гривень в тому ж котеджному містечку "Коник", де проживаєте й ви. І у сьогоднішній нашій розмові ми не можемо оминути цю тему. Як ви ставитеся до такої уваги медіа до вашого особистого життя?

Кожен, хто працює на державу має бути готовий до пильної уваги суспільства. Звісно те, що стосується особистого життя, мені, як і будь-якій людині, неприємно коментувати публічно. Але всі ці подробиці зʼявилися в медіа не просто так. А в рамках кампанії дискредитації мене, інших прокурорів і свідків у кримінальних провадженнях. Тому я готовий продовжити цю публічну розмову і захищати свою репутацію. Не лише заради себе, а й щоб показати, що тиснути на слідство неприпустимо. І такі злочинні дії не дадуть результату, крім нових кримінальних проваджень щодо фігурантів.

Тоді прокоментуйте, будь ласка, які у вас відносини з Христиною Ільницькою та чи маєте ви якийсь стосунок до її майна та фінансів?

Ми почали зустрічатись з Христиною через кілька місяців після того, як я офіційно розлучився зі своєю дружиною. Хоча окремі ЗМІ пишуть, що ми 5 років живемо разом, це неправда.

До переїзду в Київ, ви з нею не були знайомі?

Ні. Я можу сказати, що приблизно упродовж півтора року мого перебування в Києві з Христиною я лише вітався. Вперше запросив на каву в жовтні минулого року. Ми просто почали спілкуватися, навіть не зустрічались.

Тобто ви з нею разом не жили?

Ні. І деякі ЗМІ пишуть, що я не задекларував Христину Ільницьку у своїй декларації. Але згідно закону про запобігання корупції я не повинен цього робити - ми не ведемо спільний побут, тобто ми не є сім’єю, в розумінні сімейного кодексу і в розумінні закону про запобігання корупції. Саме тому я не декларував Христину та її майно.

Але ЗМІ пишуть, що ви живете по сусідству в котеджному містечку. В цьому році вона купила маєток, вартість якого складає за різними оцінками понад 1 млн доларів, придбала автомобіль Porsche. За кермом цього авто бачили зокрема і вас. Після знайомства з вами вона купляє будинок по сусідству з вами, як можете пояснити цю ситуацію?

Давайте так, у своєму будинку вона живе з сином і зі своєю матір’ю. Вона не збагатіла раптово зі мною. В неї були і яхти, і квартири, і машини, і земельні ділянки. До знайомства зі мною вона їздила на мерседесі, змінила його на Porsche. На тій стадії відносин, я не мав права і не міг питати в неї про її майно, як вона живе і давати їй якісь поради купляти чи не купляти те чи інше майно.

В неї є гроші, вона доросла людина, та має право ними розпоряджатись як вона хоче. В ЗМІ не проаналізовано її колишнє життя. Після виходу цих статей, Христина підготувала відкритий лист-звернення в якому зазначила про своє майно. І я його дивився. Вона продала земельну ділянку, житловий будинок, нерухомість площею 597 кв. метрів. Тобто вона мала і має великі кошти.

Також у зв’язку з розслідуванням в ЗМІ вона готова показати все, що в неї було: в неї був і Ягуар, і Тесла, і два БМВ… і це все 19, 20, 21 роки. Все це вона продавала, тобто це все показує, що на сьогоднішній день в неї були можливості купляти нове майно. Але на той час я не вникав в ці питання і не міг в це вникати.

Дійсно, коли ми почали вже з нею зустрічатись ми часто перебували в містечку в якому я проживаю. Вона побачила там будинок і вирішила його купити. Але я не радив їй його купляти, і не міг заборонити цього робити. Це її право куди переїжджати і де жити. Як мені відомо, в неї, і в її мами, ще є квартири з яких вони з’їжджають. Що вони будуть з ними робити, здавати в оренду, продавати, мені теж це невідомо, це їх право.

А ось по ринковій вартості не відомо вам чи дійсно її будинок там коштує мільйон доларів?

Знов таки, це домовленості між продавцем і покупцем. Про обставини купівлі цього будинку мені невідомо.

Але ви буваєте в неї? Чи бували, можливо, в неї дома?

Ну звичайно, на сьогоднішній день ми з нею зустрічаємось. Ми приходимо один до одного у гості, я товаришую з її сином. Йому 19 років.

До речі, повертаючись до публікацій, які я бачив, в пресі про її «помпезне» життя хочу зазначити, що на багатьох фото, які виставлені в інтернеті, вона з маленьким сином. Тобто вони зроблені років 10 тому, мене там в тому житті немає. Але автори публікацій вказують, що начебто все, що вона має, починаючи від одягу та аксесуарів, нібито купляв я. У суспільства формується хибна думка, що це, я їй все подарував. Але в неї до мене своє було життя, яке ми можемо побачити …

Чи можемо ми припустити, що в наступній вашій декларації вона з’явиться?

Давайте так, це особисте, якщо наші відносити перейдуть в сімейні в розумінні сімейного кодексу та закону про запобігання корупції, якщо ми одружимось, то звісно я відображу відомості про неї в своїй декларації. Я можу сказати, що не приховую своє майно. Якщо ми вже заговорили про це, то хочу спростувати ще одну недостовірну інформацію.

Наприклад були коментарі, що якесь майно я не відображав одразу, а показав лише у виправленій декларації, тому хочу на цьому зробити акцент. Я офіційно звернувся до НАЗК за роз’ясненнями, чи потрібно мені показувати майно, яке належить моїй колишній дружині, якщо я з нею розлучився. Для цього написав офіційний запит і чекав від них відповіді. Після цього я показав виправлену декларацію, зазначив це майно і не мав жодного наміру його приховувати.

А до речі, якщо ви вже користувались автомобілем Христини чи підлягає це декларуванню?

Я не користувався автомобілем Христини і не користуюсь на сьогоднішній день. Є правила етикету, ви ні де не побачите мене одного за кермом автомобіля. Я сідаю за кермо автомобіля тільки разом з власником цього автомобіля. Можете взяти всі камери з Безпечного міста, ви цього не побачите.

Якщо я сідаю за кермо автомобіля, де поруч сидить Христина, то це не підлягає, декларуванню. Але якщо я кілька місяців буду самостійно ним користуватися то виникнуть питання, на якій підставі я користуюсь цим автомобілем і чи не є це подарунком. Є такі прецеденти, коли НАЗК складає адміністративні протоколи, коли особи користуються автомобілями друзів, інших осіб і не сплачують, скажімо так, ніякої орендної плати за цей автомобіль. З автомобілем Христини ситуація зовсім інша.

Тобто ви один ніколи ні на якій автівці не їздите?

Їзджу.

На якому автомобілі?

За службовою необхідністю я користуюся службовим транспортом з водієм. Також у мене був автомобіль, який я продав і відобразив ці данні в декларації. За потреби, інколи можу брати автомобіль у свого племінника.

Нещодавно стало відомо про те, що НАБУ зайнялось питанням щодо вашого майна. Чи викликали вас вже на допит, чи ви якісь може пояснення самостійно вирішили ініціювати надати детективам?

Про розслідування кримінального провадження за вказаними фактами мені стало відомо зі ЗМІ, також стало відомо, що воно розслідується ще з минулого місяця. До мене жодних запитів не надходило і я документів поки не надавав.

Мені надійшли три запити від НАЗК - щодо орендованих мною квартири і двох будинків, які також зазначені в декларації. Я підготував відповіді, а також копії всіх договорів і копії документів про сплату коштів особам, у яких я орендував цю нерухомість. Я і надалі готовий давати будь-які пояснення і документи, які підтверджують правдивість відомостей внесених мною в декларацію.

На допит поки що вас не кликали?

Поки що – ні.

У Верховній Раді вчора підіймали питання про ваше можливе відсторонення. Як можете прокоментувати?

Я сам максимально зацікавлений у всебічному, об’єктивному і незалежному розслідуванні всіх обставин цієї ситуації. Положення Закону України «Про прокуратуру» не передбачають відсторонення прокурора від виконання обов’язків на етапі службового розслідування, що є гарантією незалежності прокурора. Тому сьогодні я сам звернувся до Генерального прокурора з проханням перерозподілити усі мої обов’язки між іншими заступниками на час проведення службового розслідування.

А щодо інших розслідувань, які можливо мають місце у зв’язку з цією ситуацією, ви заявляли, що вас переслідують, що за вами стежать люди, чи можете детальніше про це?

Це дуже цікава історія, яка стосується проваджень, які я веду – щодо нелегального грального бізнесу. Почнемо з масштабів.

Після легалізації грального бізнесу в Україні у 2020 році держава очікувала дуже великий прибуток за рахунок отримання великих податків від онлайн-казино та інших азартних ігор. Разом з тим цей бізнес, на мою думку, продовжив працювати нелегально. Так, наприклад, від грального бізнесу в 2021 році держава отримала лише 49 млн грн сплачених податків. У 2022 році лише 582 млн грн. Я кажу «лише» тому що після реєстрації деяких гучних кримінальних проваджень і їх розслідування до держбюджету у минулому році вже сплачено 10 млрд грн. На сьогоднішній день вже за 5 місяців сплачено 7,2 млрд грн надходжень до бюджету. Якщо так робота буде продовжуватися далі, то я вважаю, що до кінця року ця сума тільки зростатиме.

Тобто дуже великі гроші, які раніше йшли в приватні кишені, тепер сплачуються державі. Звісно, люди, які втратили мільярдні нелегальні прибутки та отримали статус підозрюваних у кримінальних провадженнях, зацікавлені у тому, щоб їх справи розвалилися. Тому відбувається тиск на мене, на інших прокурорів і свідків.

Про які саме провадження йдеться?

На сьогоднішній день одна з резонансних справ щодо приватного Банку, стосовно якого на теперішній час вже триває процедура ліквідації. Банк позбавлено ліцензії та фігурантам повідомлено про підозру. Деякі фігуранти зараз перебувають у міжнародному розшуку. Так, Державна податкова служба України тільки по цьому банку встановила порушень на 7 млрд грн.

Як діяла схема. Практично у кожному ТЦ, інших громадських місцях на платіжних терміналах була розміщена реклама ліцензійних суб’єктів господарської діяльності, де можна було робити ставки на будь який різновид азартних ігор чи приймати участь у лотереях. І особа коли підходила до таких терміналів бачила логотипи відомих брендів, які нібито роблять посилання на ліцензійну платформу. Вони ставили гроші, грали і могли виграти, але якщо гравці програвали то сплачені кошти надходили не на рахунки ліцензійних підприємців, які добросовісно сплачують податки а йшли в кишеню організаторів цієї схеми. І саме після того як цей банк закрився та фігурантам було повідомлено про підозру почалися надходження до бюджету.

Досудове слідство у вказаному кримінальному провадженні триває, фігуранти переховуються від слідства. Ми маємо докази, що кінцевим бенефіціаром схеми був дуже відомий бізнесмен, щодо якого є також низка інших проваджень.

Чи маєте ви докази, що тиск на вас повʼязаний саме із цим банком?

Так, я маю такі докази але не можу в усіх деталях це розповісти, бо це є таємницею досудового слідства і це може зашкодити розслідуванню кримінального провадження. Хоча, чесно, хотілось би відповісти, щоб суспільство бачило що відбувається навколо цієї ситуації і як особи які підозрюються у скоєнні злочинів намагаються, на мою думку, таким чином уникнути відповідальності.

Після активізації слідства по цим кримінальним провадженням, паралельно в інтернеті почали з’являтись ось ці відео, які ви бачите, про будинки, про моє життя. У телефоні однієї з фігуранток по кримінальному провадженні по Банку була знайдена переписка щодо одного зі ЗМІ, яке підконтрольне фігурантам провадження. Там навіть вказується сума коштів у 30 000 євро, сплата яких погоджується із засновницею Банку. Також у телеграм-каналі, повʼязаному із цими людьми ми виявили досить грубу кампанію з дискредитації одного зі свідків.

Паралельно вони запросили Христину, щоб вона рекламувала відомий салон краси, власниця якого, як ми пізніше дізналися, є родичкою засновниці банку.

Христина має свої акаунти в Інстаграм та багато підписників, в основному це багаті люди, які мають можливість витрачати гроші і на яхти і на догляд за собою. І з переписки зрозуміло, що послуги салону їй мали надавати на безоплатній основі. Тобто Христина за те, що робить рекламу салону могла щодня безкоштовно особисто користуватися його послугами та запрошувати на процедури своїх друзів та родичів.

Вона власне це й робила. На сьогоднішній день ми розуміємо, що це була запланована акція для того щоб дискредитувати мене. Звичайно, у салоні є камери які все це фіксували. У зв’язку з тим, що це є порушенням ЗУ «Про запобігання корупції» я не можу користуватися безкоштовними послугами тому я відмовився від цього.

Я був там двічі, коли чекав Христину. Один з цих разів є на відео, яке зʼявилося в інтернеті. Я розумію, що вони хотіли, щоб я туди потрапив. Вони мені рекламували свої послуги і тепер я розумію для чого. Можливо, щоб були підстави для шантажу та впливу на мене. Для чого це робилося, розбереться слідство. Я подав заяву про скоєння злочину, зареєстроване кримінальне провадження і я вважаю, що правоохоронні органи розберуться в цьому. Всі ці пазли складаються у велику картинку моєї дискредитації.

Одне із ЗМІ також підконтрольне цьому Банку. Та я хотів би зазначити що насправді не всі ЗМІ, публікуючи неправдиву інформацію, розуміють, що їх використовують. У людей складається враження, що я, як прокурор, під час війни живу неправильним життям. Пишуть, що манікюр зробив за 4000 грн. В той час, як насправді в тому ж салоні, згідно їх прайсу на сайті, чоловічий манікюр коштує до 1000 гривень. Вони запевняли, що я можу скористатися цією послугою безоплатно, як друг Христини, але я відмовився і оплатив її повністю - близько 1000 грн.

Пізніше з’явилася скарга начебто на мої дії від процесуального керівника у цьому ж кримінальному провадженні. Як нами встановлено, це була підробка, яку розіслали в усі посольства, які знаходяться на території України. Процесуальний керівник жодної скарги не писав.

Наскільки мені відомо заяви про скоєння злочину щодо них написали і процесуальний керівник і свідок у цьому кримінальному провадженні. Є також інші докази, які все це пов’язують, але я не можу про них говорити зараз, щоб не зашкодити слідству.

З цієї історії ми можемо побачити, що люди, які підозрюються у скоєнні економічних злочинів, де фігурують великі суми грошей, використовують незаконні методи, намагаючись спровокувати на незаконні дії правоохоронців, а також дискредитувати осіб, які випадково опинились поруч.

Чи затримані підозрювані у цьому кримінальному провадженні?

Справа в тому, що, як тільки вони дізналися, що розслідується кримінальне провадження та готується підозра, допитуються свідки, які дають викривальні покази стосовно власниці банку, після цього за нашими даними головна підозрювана виїхала за кордон, де на сьогоднішній день і перебуває. Нами вживаються заходи в межах міжнародної правової допомоги. Але хочу одразу сказати, що тут є проблематика. Там працюють дорогі адвокати і постійно виникають якісь перепони. Наприклад одній з фігуранток, тільки кілька днів тому суд прийняв рішення про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, хоча про підозру їй повідомлено вже давно.

А що буде, якщо не вийде екстрадувати власницю банку? Чи може відбутися процес заочного засудження?

Так.

Якщо говорити загалом про гральний бізнес скільки зараз подібних справ розслідується?

На сьогоднішній день лише детективами БЕБ України розслідується 126 кримінальних проваджень за ст. 203-2 КК України. Результати за минулий рік були не дуже значні, але на сьогоднішній день статистика покращилася.

А чи є питання у прокуратури до найбільших гравців цього ринку і якщо так, то до яких?

Детективами БЕБ розслідується низка кримінальних проваджень, у яких встановлені факти ухилення від сплати податків. Готуються матеріали для повідомлення про підозру. Аби не порушувати презумпцію невинуватості та таємницю слідства я не можу назвати конкретні бренди, підприємства яких це стосується.

І наступне логічне запитання: який, за вашими оцінками обсяг нелегального обігу коштів у гральному бізнесі?

Я не можу сказати точно але якщо від суми податків сплачених у 2023 році відняти суму сплачених податків у 2021 році та помножити її на 5, то можна отримати ту суму, яка, можливо, була нелегально виведена на той час. Тобто це десятки мільярдів гривень.

Знову ж таки це за умови, якщо обіг коштів в нелегальній сфері на той час, був таким самим, як і у легальній в 2023 році. Я можу оперувати тільки тими цифрами в межах кримінального провадження, які вже встановлені.

Як ви вважаєте можливо в Україні після війни слід зробити якийсь простір, зону для ведення грального бізнесу. Можливо, допоможе це підняти доходи бюджету від цієї сфери?

Така практика є в різних країнах світу. В інтернеті я читав, що на Кіпрі будують такі казино, і, наприклад, громадяни Туреччини можуть виїхати на Кіпр пограти. Так, у світі таке робиться, але це питання не до мене, а до наших законотворців. Це питання не належить до компетенції органів прокуратури.

Які ще можуть бути кроки для зменшення тіньових «схем» навколо грального бізнесу?

З 2020 року цей вид діяльності є законним, але, як ми бачимо, є ті хто хоче займатися таким бізнесом та при цьому не хоче сплачувати податки. Недобросовісні організатори вдаються до схем, бо це, як ви бачите, мільярдні надприбутки.

Головний та єдиний спосіб – це забезпечити невідворотне покарання за порушення у цій сфері. І ми над цим працюємо. Навіть, попри те, що комусь це дуже не подобається.