Штамм Дельта угрожает Украине
30.07.2021 15:50

Олег Мусий. Через 2 недели штамм Дельта будет доминировать в Украине. Необходимо придерживаться четырех рекомендаций

Ситуация ухудшается: В Украине зафиксировали уже 17 случаев «Дельты». Один человек умер. Ученые уже пришли к выводу, что коронавирусная инфекция, спровоцированная штаммом Дельта, так же заразна, как и ветряная оспа.

Каких прогнозов ждать Украине, когда новый штамм коронавируса распространится в стране, что грозит украинцам и будет ли новый локдаун, а также, как украинцам уберечься, в эксклюзивном комментарии From-UA.com рассказал бывший глава Министерства здравоохранения Украины Олег Мусий.

- Він стане через два тижні домінуючим в Україні, як і в інших країнах світу. Нічим сильно Україна відрізнятися не буде від Британії, чи Індії, чи Росії, де цей штам став абсолютно домінуючим і спричинив нову хвилю ковід-19.

Він більш контагіозний і більш заразний. Властиве більше захворюваність саме молоді. І більше дає ускладнень. Такі його особливості. Він призведе до чергового локдауну в Україні. Звісно, не в прямому розумінні, тому що у нас такого класичного локдауну, як в західному розумінні країн, не було, але від закриття кордонів до обмежень, в тому числі транспорту і закладів. Ну і, звісно, покаже, що, на жаль, система охорони здоров'я вчергове не готова до цієї наступної хвилі.

Рівень вакцинації настільки низький, що не буде виконана обіцянка міністра про щеплення 10 млн українців. Зараз щеплення досягає 5%, ну, буде 10% населення. Але загалом на колективний імунітет це майже не вплине. Тому я не поділяю позицію міністерства, що потрібно щепити всіх-всіх станом на сьогодні, а все ж такі потрібно щепити тих, хто найбільше має ризик отримати ускладнення і померти. От цю групу ризику повинно було б довести до повного щеплення, а потім вже всіх інших. Це група 60+ і з букетом різних різних захворювань. Поганий прогноз також дає те, що не відновлена робота епідеміологічних розслідуваній і епідеміологічній служби СЕС, хоча це була указівка, яку поставила РНБО півтора року тому. Тому будемо боротися з наслідками. Плюс з кожним місяцем становиться все менше медичних працівників, які працюють в системі охорони здоров'я, через обман їх в оплаті праці в тому числі. Досі міністерство не закрило оплату праці за травень тим, хто боровся з ковідом. Тому люди йдуть з професії, що є абсолютно логічним, і все менше тих, хто може надати допомогу в наступній хвилі. Міністерство, на жаль, тут не те що недопрацьовує, а є шкідником.

Треба дотримуватися 4 основних рекомендацій, які були з самого початку, які убезпечать від зараження приблизно на 80%. Це носіння маски, соціальна дистанція 1,5-2 м. Уникати максимально місць скупчення людей. І обробляти поверхні, якими ви десь торкалися. Українці і далі залишаються кинуті напризволяще. Більшість вже розуміє, що рятування потопельників є справою самих потопельників, і не надіються на державу.

Прогнози — річ неблагодарна. Треба дивитись, що відбувається загалом по системі. Кількість заражень і смертей перевищить попередню хвилю, яка була три місяці тому.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.

Олег Мусий
экс-министр охраны здоровья Украины, президент Всеукраинского врачебного общества