Курс долара
23.11.2021 14:20

Борис Кушнірук. Політика зміцнення гривні по відношенню до долара є шкідливою

У понеділок курс долара США щодо гривні продовжив стрімке зміцнення. НБУ був змушений терміново вийти на ринок із валютними інтервенціями та продати близько 100 млн доларів США. Яка ситуація на ринку складеться до кінця року і що на це впливає, From-UA.com вирішив запитати у економіста Бориса Кушнірука.

- Насправді гривня в цьому році значно міцніше, ніж мала б бути. І я не вважаю це доброю ситуацією. Я впевнений, що це помилка НБУ, тому що він повинен був забезпечувати викуп валюти для того, щоб не було надлишку і не відбувалося зміцнення. Чому? Тому що коли у вас дуже висока виробнича інфляція, то це означає, що ціна виробників в доларовому еквіваленті стає дорожчою і менш конкурентною як на внутрішньому ринку, так і на зовнішніх. Політика зміцнення гривні по відношенню до долара є шкідливою. Можна навести приклад Китаю, який має постійно профіцит торгівлі, але в чому звинувачують Китай і США, і ЄС, - у тому, що він постійно підтримує трошки послаблений юань по відношенню до долара і євро, і таким чином створює більш конкурентним на зовнішніх і внутрішньому ринку.

Тому я думаю, що НБУ повинен думати в першу чергу не про те, як він у короткостроковому вимірі може забезпечити стабільність інфляційну, а про те, в який мірі він може сприяти розвитку і стабільності економіки. Якщо у вас економіка буде лягати, то ваша стабільність інфляційна нікому не буде потрібна. Тому сам факт певного ослаблення гривні — я якраз вважаю, що це непогано. Було б краще 28 грн за долар, але цього не станеться, тому що профіцит валюти залишається доволі суттєвим, і це пов'язане з сукупною ситуацією.

Дуже великий експорт, в тому числі аграрної продукції. У нас дуже гарний врожай, найвищий за всю історію, зернових і олійних. У нас, хоча і впали, але дуже високі ціни на металургію — на залізну руду і на метали. З іншого боку, ми в цей період здійснювали закупку газу, традиційно щось докупали. В цьому році ми цього не робимо із-за надмірно високих цін на газ, відповідно, попиту на валюту не виникає. Невизначеність ситуації з коронавірусом обмежує і активність торгівлі. Люди не впевнені, чи не влаштує черговий локдаун уряд під свята, і залишить їх в ситуації, коли вони будуть з товаром, але без можливості його продати. Тому закупки імпорту споживчого виростуть в цілому в цьому році доволі суттєво, але при цьому все одно вони менше, ніж мали би бути.

Тобто, з одного боку, імпорт, попит на валюту менше, а пропозиція валюти більше. Крім того, великі надходження від заробітчан. Очікується за підсумками року в межах 13 млрд дол. Все це обумовлює те, що гривня міцніше в курсовому вимірі, ніж мала б бути, але нічого доброго для реального сектору це не дає. Це добре для споживачів, але це вбиває діяльність промислових підприємств. Тому НБУ правильно ввів політику, що навіть викуповує валюту з ринку, але це не призвело до ситуації, коли гривня зміцнюється. Вона у цьому році була 26,15, що точно при такій інфляції, як в цьому році, не позитив для реального сектору, тому що це призводить до дуже великих проблем для виробничої сфери.