Война в Украине
05.06.2022 15:00

Владимир Цибулько. Возможно ли отстроить страну за три года?

Після перемоги України у російсько-українській війні розбудова нашої держави, беззаперечно, буде одним із наймасштабніших проєктів. Чи важливо вже зараз змінювати застарілі, "зарадянізовані" правила містобудування та враховувати кращі сучасні міжнародні практики для планування, From-UA запитав у політолога володимира Цибулько.

- Містобудівні норми і так вже змінені. Тобто відновити хрущовку — це зовсім не те. Мова йде про те, як фінансово це буде організовуватися. Це кошти інвесторів, чи це державна компенсація власникам житла, які потім власники житла передадуть інвесторам, інвестори — забудовникам, а забудовники збудують їм житло. Тобто тут дуже багато схем, і мені здається, що вже почалася колотнеча за майбутні замовлення. Ще немає перемоги, а ця колотнеча вже почата. І я думаю, що це дуже неправильно, по-перше.

По-друге, зрозуміло, що держава не має коштів для компенсації зруйнованого житла тепер. Зараз немає коштів навіть на контейнерні містечка, щоб людей розселити, щоб не в наметах вони жили. Хоча, звичайно, професійне середовище повинно це обговорювати. Але що більше зараз турбує — хоча б фіксування втрат. Добре, якщо це колективне житло, будинок на 50-100 квартир — там легше зафіксувати руйнування. А як в селах руйнування зафіксувати? Що, власник має пофотографувати і все? А потім він своїми силами щось відновить, а хто йому компенсує це? Насправді виявиться згодом, що люди ж хочуть поновити свій дім, люди своїми силами щось відновлять, а потім станеться, як з Ощадбанком СРСР, що людям клялися компенсувати втрати, а потім компенсували по копійці за тисячу рублів, умовно кажучи. Тому в мене є підозра, що за цією колотнечею йде велика битва за підряди, за будівництво великих кварталах в містах, а особисте житло залишиться проблемою власників.

- На вашу думку чи можливо відбудувати країну за 3 роки?

- За три роки цілком можливо, якщо сюди зайде, наприклад, 100 найбільших турецьких компаній на допомогу українським будівельним компаніям. Як відновити Маріуполь чи Чернігів? Не кажучи вже про Бородянку, Ірпінь, Бучу, Гостомель. Власними забудовниками це не зробиться, навряд. Хоча якщо руйнувань у Гостомелі більше і в Бородянці, то Буча відносно ще збережена. Це все дуже складні оцінки. Навіть в Києві більше 300 будівель зруйновано. І тут просто треба думати, як створити нові обличчя містам, а не відновити той дрімучий совок.

То житло радянське, як хрущовки, вони вважались тимчасовою забудовою. Хрущовки будувалися на 50 років, а вони вже стоять більше 60 років. Тому взагалі повинно йтися про абсолютно нову концепцію забудови міст. Є сучасна архітектура, сучасне бачення, взагалі що таке публічний простір, що таке сучасне житло і яку інфраструктуру треба під транспорт, бо зараз є боротьба концепцій відходу від особистого транспорту до комунального транспорту в багатьох містах Європи. І люди відмовляються від особистих автомобілів, тому що компаній транспорт дуже ефективний і доступний. Тут дуже багато чинників, які одночасно, але мені здається, що поки що верх беруть забудовні компанії, які борються за підряди, і їх не цікавить загальна інфраструктура міст, їх цікавить якісь конкретний квартал чи будинок у конкретному місті.