Анджей Дуда
23.08.2022 17:31

Володимир Цибулько. Візит Дуди до України. Чого очікувати?

Сьогодні до Києва прибув Президент Польщі Анджей Дуда. Він прибув на запрошення Президента України Володимира Зеленського. Чого чекати від цього візиту, From-UA дізнавався у політолога Володимира Цибулько.

- Найперше, Польща найвідданіша в таких обставинах, тому цей візит Анджея Дуди, який потребує певної відваги і ризиків, він все-таки відбувається більше, ніж як знак солідарності, адже фізична участь Дуди в Кримській платформі надає більше суспільної ваги самому заходу. Фізична присутність лідера сусідньої держави, досить впливової європейської держави на святкових заходах до Дня незалежності лише підсилює вагу самої України, демонструє світові важливість самої України.

Тому тут можна сказати, що візит Дуди — це символічне довершення тої колосальної праці, допомоги, яку Республіка Польща надає з моменту російського наступу на Україну. Це й прийняття мільйонів українських біженців, це і військова, технічна, фінансова допомога. В решті решт мені здається, що цей візит відбувається в умовах певної декларативності зближення навіть адміністративних систем України і Польщі.

Справа в тому, що Польща визнає електронні документи українські, і є навіть “Дія.pl”, тобто “Дія” спрацьовує на території Польщі, і аналогічно польська система документарна електронна визнається в Україні. Тобто у нас відбувається обмін базами даних, і це більше, ніж елемент довіри, тобто фактично ми маємо таку синхронізацію правових полів. Це дуже важливо, бо це такий елемент конфедеративності відносин.

Якщо довіряти джерелам Банкової, то Кримська платформа виходить на оформлення певних нових документів. Наскільки мені відомо, на Кримській платформі мають обговорити і систему гарантій для України. Тобто за допомогою досвідчених політиків, консультантів Банкова готує проєкт угоди про гарантії безпеки для України. Я думаю, що частково на Кримській платформі проєкт цієї угоди мав би обговоритися, оскільки такий документ потребує вивчення і загального сприяння. Це, по суті, документ, який повинен гарантувати територіальну цілісність і безпеку по завершенню військового конфлікту. Тобто питання вже йде про момент витіснення російських військ з території України і подальшого існування з Росією, в якому б вона вигляді не залишилась. Але питання не в Росії, питання в партнерстві, в готовності країн стати поряд з Україною за будь-яких обставин, за будь-якого повороту історії.