Бізнес в Україні
16.08.2023 15:22

Володимир Цибулько. Співіснування з державою Зеленського - загрозливе для українського бізнесу

Співзасновник "Нової пошти" Володимир Поперешнюк різко розкритикував політику української влади та заявив, що в Україні зараз будують «УСРСР 1930-х років». За його словами, в Україні є своя індустріалізація, яка називається "Велике відновлення", у нас є розкуркулювання фермерів - це те, що Гетьманцев робить із ФОПами вже чотири роки, у нас є свої трудові табори, які нам планують робити. Українцям постійно затискають гайки. From-UA дізнався у політолога Володимира Цибулько, чи згоден він з такою думкою та чим визвана така різка заява Поперешнюка.

- Ці позиції приблизно погодили дві успішних великих українських компанії - “Розетка” і “Нова Пошта”, які незалежно від зміни влади постійно отримують нападки на себе. Тобто власне чиновники хочуть на живому бізнесі завжди поживитися. Те про, що говорить Поперешнюк, - це і є наслідок так званих інвест-нянь, які свого часу дуже успішно рекламував Зеленський. Від цих нянь драпають всі кому не ліньки, тому що крім поживитись за рахунок лобізму і створення штучних рогаток для того, щоб потім ці проблеми знімати за всілякі подачки. Ця схема нянькування українського бізнесу інакше не працює.

Тим більше, що Поперешнюк поборов інших конкурентів, точніше, не доборов, і він не мав мети побороти всіх їх, стати монополістом. Натомість співїснує інша сфера, наприклад, дорожнього будівництва, де 6 корпорацій між собою поділили український ринок, і всім все добре, і купони стрижуть з цього чиновники в першу чергу.

Можна сказати одну річ, яку фіксував Поперешнюк. Перше - він говорив про те, що приватний бізнес набагато ефективніший, ніж державний. Тому, якщо держава зараз не змінить підходи, є небезпека, що дійсно вони побудують якийсь прообраз планової економіки, такого білоруського пошибу. Хочу нагадати, що козирна продукція білоруського агропрому – картопля, виробництво її за часи Лукашенко скоротилось вдвічі, з 8 млн до 4 млн тонн. Україна була найбільшим поставником картоплі в Білорусь останні 2 роки перед війною. Нам дійсно будують таку схему білоруської держави, натомість українці ж хочуть вільного бізнесу, вільних ринків і як мінімум регуляції.