Зерно
19.09.2023 14:49

Володимир Цибулько. Чого чекати від зернових суперечок Києва з сусідами?

Україна подала до Світової організації торгівлі (СОТ) позови проти Польщі, Угорщини та Словаччини через заборону на імпорт українського зерна. Як таке рішення вплине на дружні відносини з сусідами та на подальшу військову допомогу Україні, From-UA вирішив дізнатися думку політолога Володимира Цибулько.

—ЄС дотує сільських виробників. І, дотуючи сільського виробника, він зацікавлений у тому, щоб були якісь укоси, надої, врожаї і т.п. Тобто коли ЄС захищає свого сільського виробника, скільки би Україна не пробувала судитися через СОТ і говорити, але попередньо Україна має свої квоти, по-перше, на сільську продукцію в ЄС, по-друге, ці квоти з доброї волі ЄС були зняті. По-третє, Україна сама створила прецеденти, коли частину транзитної продукції почала продавати за демпінговими цінами. Так що тут є ця сторона.

Є ще інша сторона. Є ще переробники сільгосппродукції, яки «вкусили» дешевого українського зерна, і в них є свій інтерес, щоб отримувати це зерно. Але для місцевих фермерів, як правило, це паніка, тому що ними дуже добре політики маніпулюють. Вони бояться, що їм зріже ЄС дотації, тому що з'явилось багато українського зерна. Наприклад, польські фермери не в стані конкурувати з українськими великими зерновими холдингами. Тому виторговувати можна, але це все одне упреться в консультації.

Якщо такі впевнені українські чиновники, то хай зразу подають у Стокгольмський арбітраж. Але вони це не роблять, тобто їм треба покаламутити воду. І враження таке, що це гра, квітково-подарунковий період в стосунках із сусідом закінчується і починається жорстка конкуренція. Це вже ризикована гра, тому що якщо жорстка конкуренція, то фермери сусідніх країн можуть організувати такі акції протесту, що вони заблокують постачання зброї Україні, от що тоді заспівають київські чиновники, що заспіває Банкова, я б хотів це почути.