Саміт миру
17.06.2024 16:05

Руслан Бортник. Чи завершиться війна в Україні до виборів в США?

Надій на те, що війна закінчиться до виборів в США, залишається надзвичайно мало, хоча Україна й продемонструвала готовність йти на значні компроміси для мирного врегулювання, не включивши в підсумкове комюніке саміту найбільш гострі пункти, які стосуються звільнення всіх окупованих територій, покарання військових злочинців, контрибуції з боку Росії. Про це в коментарі From-UA заявив політолог Руслан Бортник.

- В той же час можемо констатувати, що саміт виправдав лише частину наших надій. Він не став глобальним через те, що менше половини країн світу брали в ньому участь, лідерів держав ще менше. З них лідерів держав, які безпосередньо мають владу, ще менше на цьому саміті. Разом з тим все ж таки саміт дозволив створити широку міжнародну коаліцію з 78 країн, які підтримали український підхід. І саміт дозволив створити новий трек можливого політичного врегулювання переговорів між Україною, Росією, Заходом і Сходом, який опирається на комюніке і з якого виключені дуже багато червоних ліній, про які раніше говорилося, дуже багато гострих кутів.

Фактично перемовини почнуться з білого листка, з чистого аркушу після цього комюніке, адже за спиною України вже буде певна міжнародна коаліція. Разом з тим потрібні відповідальні і стабільні в часі сторони для укладення мирної угоди. І поки в США не завершаться вибори і не прийде до влади нова команда чи нова стара команда, яка матиме перед собою кредит довіри, легітимності в 4 роки, доки просто банально нікому буде підписати таку угоду, чи угоду про припинення вогню, чи гарантувати підписання такої угоди, підтримати підписання такої угоди. Саме тому можемо констатувати, що створена міжнародна коаліція, відкрита дорога до переговорів, з якої прибрано багато червоних ліній і гострих кутів. Разом з тим, швидше за все, переговорний процес має певні шанси на завершення лише після завершення президентських виборів в США.