Міністри
05.09.2024 21:59

Володимир Фесенко. Про що свідчить велике "перезавантаження" уряду?

У четвер, 5 вересня, Верховна Рада завершила оновлювати склад уряду, призначивши 9 нових міністрів та звільнивши трьох чиновників із займаних посад. З чим пов'язане таке перезавантаження уряду і яких змін очікувати надалі, From-UA запитав думку відомого українського політолога Володимира Фесенко.

- Я нагадаю, що у лютому, 7 місяців тому, Зеленський анонсував структурні зміни в уряді, але потім це неодноразово відкладалося з різних причин. Спочатку планувалося скорочення кількості міністерств. Але я думаю, що з'ясували, що це організаційно, фінансово проблемно і може викликати неоднозначні наслідки в умовах війни. І я думаю, що ці плани відклали. Тобто структурні зміни будуть, але точкові.

Десь з кінця квітня і до липня і президент, і особливо, що важливо, керівник Офісу президента, були зайняті міжнародними питаннями. Єрмак займався підготовкою Саміту миру, потім у липні саміт НАТО, і було не до внутрішніх питань. І тому тему обговорювали, влітку обговорювали можливість відставки всього уряду і заміну прем'єр міністра, але з цим теж є свої проблеми, тому що відставка прем'єра означає і відставку всього уряду, що суперечить закону про воєний стан. Я кажу про ризики. От ми побачили певні збої вчора, коли знимали деяких міністрів, а от якщо б виник такий збій при призначенні нового прем'єра чи нового складу уряду? Це був би величезний політичний ризик, політична криза. Тому врешті-решт відмовились від варіанту заміни всього уряду і вирішили, що краще і менше ризиків з тим, щоб провести таку масштабну, але обмежену реконструкцію уряду, поміняти частину міністрів, плюс точкові структурні зміни з деякими міністерствами.

Чому саме зараз? Тому що саме наприкінці серпня у президента і у Єрмака з'явився час для того, щоб зайнятися кадровими питаннями. От лише це пояснює, чому саме зараз, інших причин немає.