Які ринки втратила Україна і що у нас залишилося
11.10.2017 13:00

Україна втратила час та залишилася без «китайського ринку». Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст і політик Володимир Лановий.

За словами експерта, падіння експорту і виробництва, з яким зіштовхнулася Україна, не є штучним чи сезонним явищем.

«Ми просто відстали в технічному відношенні, тому що не відбувалося реконструкції і модернізації цих виробництв. Чому? Тому що нашім олігархам не потрібно», - пояснює Лановий.

За словами економіста, наразі йде процес скорочення торгівлі з Росією.

«Цей процес продовжується, хоча в деяких питаннях статистика говорить трошки неправду, викривляє дані, оскільки ми отримуємо газ із Росії, але записується, нібито ми торгуємо, наприклад, з Польщею. Так що дані щодо обороту не завжди достовірні. Ну і наша традиційна аграрна продукція зараз зміщуються на країни Перської затоки, азіатські країни, які є платоспроможними. Вони приймають наш метал, добрива й харчові продукти, зокрема молочну продукцію», - розповідає співрозмовник видання.

«З Китаю ми пішли. У нас там був великий ринок, але зараз він скоротився. Вони поставили своє власне виробництво в таких галузях, як хімія, металургія. Їх виробництво більше дешеве, тому що вони, по-перше, пізніше побудували, а по-друге, вони також випускають дуже просту елементарну, сировинну продукцію для себе і для вивозу товарів. А ми втратили час — не зробили модернізацію старих доменних виробництв, втратили ринки, тому у нас вдвічі впав експорт після 2012-2013 рр», - додає Лановий.

Натомість, за словами експерта, Німеччина поставляє в Україну більшість побутових машин, пристроїв та техніки.

«Італія також є постачальником автомобілів. Так що в цьому напрямку показники відповідають дійсності», - зазначив економіст.

Зазначимо, незважаючи на те, що вже майже два роки як ринок Європейського Союзу став доступнішим для українських товаровиробників завдяки Угоді про асоціацію між Україною й ЄС, обсяги українського експорту до Європи не можна назвати надто високими.