Політолог про скандальну стенограму: Навряд чи Зеленський хотів сподобатися Трампу. Справа у іншому
27.09.2019 11:31

Недавня прес-конференція у Нью-Йорку продемонструвала, що фортуна - дама капризна, і вона не завжди на боці українського лідера. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів керівник Громадської організації «Українська рада з міжнародних відносин» Сергій Даниленко.

«Фортуна тривалий час сприяла нашому новому президенту у його суспільно-політичній діяльності. Аж раптом щось фортуна передумала, і до певної міри непрофесіоналізм, брак дипломатичного досвіду, прагнення, не маючи цих навичок, одразу виглядати на рівні світових лідерів, цього разу, як на мене, зрадила українському президентові в питаннях спілкування з Трампом. І недавня прес-конференція у Нью-Йорку продемонструвала, що фортуна - дама капризна, і вона не завжди на боці українського лідера. Він має усвідомлювати, що йому бракує досвіду. Він має усвідомлювати, що йому потрібно підніматися на такі високі світові п'єдестали, а не уявляти, що він вже там перебуває», - зазначає експерт.

За словами політолога, заяву Володимира Зеленського про недостатню допомогу ЄС Україні можна розцінювати як «дипломатичне непорозуміння» і «несвідомий крок».

«Я не думаю, що Зеленський хотів, не знаючи, що ведеться стенограма такої розмови, навмисно підняти Трампа, покритикувавши європейських партнерів. Це несвідомий крок, я не думаю, що він вже так хотів сподобатися Трампу. Це, навпаки, таке прагнення підскочити на його висоту і зверхньо махнути рукою на наших європейських партнерів», - вважає співрозмовник видання.

На думку Сергія Даниленка, взагалі питання про те, хто більше допомагає Україні - США чи ЄС - є доволі некоректним.

«І американці, і європейці - наші ключові партнери, тому некоректно порівнювати їхню допомогу тільки у фінансовому вимірі. Адже існує ще й підтримка дипломатична, політична, інституційна, освітня, ціннісна. Як це можна порівнювати з грошима?.. І, що найважливіше, таку підтримку, не матеріальну, можна дуже легко втратити ось через такі непрофесійні, неусвідомлені, інколи навіть безвідповідальні заяви», - додає аналітик.