робота за кордоном
31.12.2021 10:32

Засновниця онлайн-сервісу з пошуку офіційної роботи за кордоном Jobian Ольга Чубенко розповіла, які бувають способи пошуку легальної роботи за кордоном.

На сьогоднішній день багато українців розглядають варіанти для виїзду за кордон, щоб підвищити свій рівень заробітку. Це звучить цілком логічно, тому що в Євросоюзі суттєво вищі заробітні плати, а також дуже великий попит на працівників. Виходячи з цього, засновниця онлайн-сервісу пошуку роботи за кордоном Jobian Ольга Чубенко, розповіла про те, які бувають способи для пошуку роботи на міжнародному ринку працевлаштування.

Популярні варіанти працевлаштування за кордоном, на думку експертів Jobian

  1. Пошук роботи через Інтернет, використовуючи ключові параметри вакансії.
  2. Працевлаштування за допомогою рекрутерів та інших профільних компаній.
  3. Самостійний пошук роботи або за допомогою рідних та знайомих.
  4. Пошук роботи після прибуття до зарубіжної країни.
  5. Можливість виїзду за кордон для роботи за програмою обміну (це можливо у разі працевлаштування в українській філії міжнародної компанії).

Пошук роботи в мережі інтернет на сьогоднішній день – найдоступніший спосіб, проте він вимагає досить багато часу та уважності. Людині, яка шукає роботу, необхідно самостійно складати та розсилати резюме, а іноді також і писати мотиваційні листи. Ольга Чубенко в даному випадку зазначила, що для тих людей, які не володіють англійською мовою або мовою країни призначення, це завдання може стати дуже великою проблемою. Тим не менш, безперечною перевагою пошуку роботи в інтернеті є можливість безпосередньо спілкування з роботодавцем, ставлячи всі питання, що цікавлять.

Найпростішим способом підбору вакансії є звернення до рекрутерів або приватних компаній, що працюють у даній сфері. Вони виступатимуть представником та допоможуть людині знайти саме ту роботу, яка цікавить. Тим не менш, вкрай бажано, щоб така компанія мала ліцензії та міжнародні HR-сертифікати. Тільки у такому разі співпраця з цими компаніями буде безпечною, - стверджує засновниця Jobian Ольга Чубенко. Переконавшись у кваліфікації компанії, достатньо повідомити свої вимоги до майбутнього місця роботи, щоб рекрутери розпочали підбір. Трудові мігранти з України можуть сміливо звертатися за такою послугою до компанії Джобіан.

Ольга Чубенко також наголосила, що при працевлаштуванні в країнах Євросоюзу українці найбільше довіряють своїм родичам, друзям та знайомим, які вже мають відповідний досвід роботи за кордоном. А все тому, що вони мають можливість розпитати всі деталі процесу працевлаштування, а також дізнатися всі подробиці, як то кажуть «з перших вуст» отримавши цінні рекомендації про те, куди краще їхати. Тим не менш, не можна забувати, що такі «консультації» в більшості випадків будуть суб'єктивними і ґрунтуватимуться лише на особистому досвіді людини, до якої звернулися по допомогу. Щоб повністю розуміти особливості та тонкощі трудової міграції, цього, швидше за все, буде недостатньо.

Також популярним рішенням є пошук роботи на місці, тобто після приїзду в зарубіжну країну. У команді Джобіан (Jobian) наголошують, що такий спосіб є дуже ризикованим, тому що в такому разі необхідно особисто відвідувати кадрові агенції та співбесіди. Не менш важливим є також те, що на період пошуку роботи необхідне буде житло, а також гроші на проживання та харчування.

І нарешті, найбільш специфічним способом працевлаштування за кордоном є тимчасовий переїзд за кордон у рамках міжнародного обміну між офісами однієї і тієї ж фірми, яка має представництва у кількох країнах. Такий шлях можливий лише для висококваліфікованих спеціалістів, які працюють в українських офісах міжнародних компаній.