Демографія
30.12.2023 16:00

Протягом наступних 10 років населення України може досягти приблизно 30 мільйонів осіб. За словами демографа, старшого наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Олексія Позняка, така кількість людей дозволить країні ефективно функціонувати та розвиватися, пише РБК-Україна.

"Скоріш за все, населення України наближатиметься до 30 мільйонів. І це за умови, якщо буде ефективна міграційна політика. Тоді можна буде на цьому рівні більш менш стабілізуватись", - сказав науковець.

Він підкреслив, що це "більш менш нормальний" сценарій, бо 30 млн - "це той рівень, коли освоєння території можна підтримати на достатньому рівні".

Також Позняк назвав мінімальну кількість населення, яка може стати критичною для функціонування держави.

"Я думаю, що 20 мільйонів. Це вже буде достатньо критичний рівень", - висловився він.

Як передає dw.com, в Інституті демографії та соціальних досліджень України підрахували, що середня очікувана тривалість життя чоловіків в Україні через повномасштабне вторгнення РФ впала на вісім років у порівнянні з відносно мирним 2021 роком. Якщо два роки тому в Україні середня тривалість життя чоловіка становила 65 років, то в 2023 році вона становитиме 57,3 року.

Демографічне старіння в Україні нині пов'язано з вкрай низьким рівнем народжуваності. В Інституті демографії та соціальних досліджень констатують, що наразі народжуваність в Україні впала до найнижчих показників у країнах Європи. Коефіцієнт народжуваності зараз складає 0,7, у той час як для зростання чисельності населення повинен бути більше 2.

Згідно з дослідженням Українського інституту майбутнього, сьогодні в Україні проживає близько 29 мільйонів людей, з яких 17 мільйонів або 58,6 відсотка є професійно неактивними. З них 8 мільйонів - пенсіонери, і лише 4,8 мільйона - діти до 15 років. Невелика кількість молоді, яка перейде у працездатний вік, - це велика проблема України.

"Якщо нічого не змінювати, у перспективі кількох років пенсіонерів в Україні буде вдвічі більше, ніж працюючих", - вважають в Українського інституту майбутнього.

Нагадаємо, що комендантську годину, яка діє під час воєнного стану в усіх областях, крім Закарпатської, на свята не відмінятимуть і не змінюватимуть її тривалість. Адже немає гарантії, що і в свята ворог не запускатиме на наші міста і села дрони та ракети.

Українцям слід нагадати, що додаткових вихідних та Новорічні свята в Україні не буде у зв’язку з воєнним станом.